Članci

Štampa

Na Drini ulovio pastrmku od 13,5 kg

Autor Edin 15.12.09.

brown_trout_U dnevniku Dnevni Avaz izisao je tekst o zaista nesvakidasnjem ulovu Potocne pastrmke od 13,5 kg . Nadamo se da je to bilo prije zakonskog lovostaja na ovu vrstu koji je poceo 1 Oktobra i traje sve do 1 Marta . Dali se radi o klasicnom krivolovu ili je u pitanju ribarska sreca u zakonskom periodu za ribolov ove plemenite vrste iz tekst kojeg u cjelosti prenosimo nemoze se odgonetnuti.

"Da je rijeka Drina bogata ribljim fondom pokazuje primjer Zlatana Marčete iz Skelana kod Srebrenice. On se može pohvaliti da je tokom ove godine upecao nekoliko izuzetno vrijednih kapitalnih primjeraka.

„Moj najveći uspjeh je ulov pastrmke potočare, teške 13,5 kilograma. Ni sam nisam vjerovao da ih ima ove veličine i težine. Upecao sam je kod sela Peći u takozvanom Džamijskom viru", kaže Zlatan.

Dodaje da je tog dana lovio škobalja na vještački mamac „Filament“ i najlon debljine 0,18. Pastrmka je slučajno naišla i poslije dvadesetak minuta „borbe“ bila je savladana. Po njegovim riječima, ovo je za sada najveći primjerak potočne pastrmke ulovljen na ovom dijelu rijeke Drine.

Zlatan se može pohvaliti i šaranom kojeg je ulovio u zaljevu Đurđevac na jezeru Perućac. Težio je 21 kilogram i jedan je od najtežih koje je Zlatan imao priliku vidjeti.

„Šarana sam ulovio na štap marke 'tubertini', najlon 'herkules' debljine 0,30, a za mamac sam koristio stari kukuruz", kaže Zlatan.

Nedavno je ovaj sportski ribolovac upecao i mladicu tešku 11 kilograma i time zaokružio ovogodišnju sezonu, koja je za njega bila veoma uspješna. Kako sam kaže, o ovakvim ulovima, mnogi sportski ribolovci mogu samo da sanjaju.