*
  • Forum
  • Pomoć
  • Traži
  • Prijava
  • Članovi
  • Registracija
BiH-Ribolov.com Forum > Glavna Soba > Opšte Diskusije (Moderatori: ALmiЯR, addy23) > Slike starih mlinova, kuća i odmorišta i slično na vodi u BiH
Chat
 Str: [1] 2 3   Dolje
« natrag naprijed »
  Ispis  
Autor Tema: Slike starih mlinova, kuća i odmorišta i slično na vodi u BiH  (Posjeta: 12285 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Ilir
Global Moderator
Great White Shark

tiborm1234@gmail.com
Email
Slike starih mlinova, kuća i odmorišta i slično na vodi u BiH
« : 07-05-2008, 08:14:59 »

BISTRO

jako me zanima da vidim što je sve Bosanski a i Hercegovački čovjek gradio i od kojeg materijala na vodi. Prvenstveno mislim na stare i nove mlinice, mlinove, kuće, sojenice i slične građevine. Također želim da vidim što mi sami činimo da mjesta na vodi učinimo ljepšim za boravak i odmor-mislim na odmorišta, stolove i klupe, mjesta za odlaganje otpada. Svakako ću putovati po BiH i ići u ribolov na dosta rijeka, tako da znam što od ovih građevina mogu vidjeti i gdje se može sjesti i odmoriti duša i tijelo a i zaroštiljati sa prijateljima. To mi je pored ribolova uvijek stvar broj 2, naučiti mnogo i o mjestu i ljudima koje posjećujem.

BISTRO
Evidentirano

Upustvo za postavljanje fotografija mozete vidjeti ovdje [url]http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=4608.0[/url]
klen-catcher
Mladica

Email
Odg: Slike starih mlinova, kuća i odmorišta i slično na vodi u BiH
« Odgovor #1 : 11-05-2008, 17:42:07 »

Evo da ja pocnem...
Jest da se ne vidi cijeli mlin, nisam ga ni htio slikati jer je obnovljen, donji dio(dio kuda protice rijeka) je ostao netaknut, i dosta je star.

Zove se Rašić mlin na rijeci Gorusi.

Evidentirano

C  a  t  c  h    &    r  e  l  e  a  s  e  !!!!!
DINO..
Sabljarka

Email
« Odgovor #2 : 12-05-2008, 14:34:06 »

Citat: Ilir - 07-05-2008, 08:14:59
BISTRO

jako me zanima da vidim što je sve Bosanski a i Hercegovački čovjek gradio i od kojed materijala na vodi. Prvenstveno mislim na stare i nove mlinice, mlinove, kuće, sojenice i slične građevine. Također želim da vidim što mi sami činimo da mjesta na vodi učinimo ljepšim za boravak i odmor-mislim na odmorišta, stolove i klupe, mjesta za odlaganje otpada. Svakako ću putovati po BiH i ići u ribolov na dosta rijeka, tako da znam što od ovih građevina mogu vidjeti i gdje se može sjesti i odmoriti duša i tijelo a i zaroštiljati sa prijateljima. To mi je pored ribolova uvijek stvar broj 2, naučiti mnogo i o mjestu i ljudima koje posjećujem.

BISTRO

e kad volis mlinove onda moras otici (ako nisi vec bio) da vidis vodenice na plivi nalaze se izmedju velikog i malog plivskog jezera
Evidentirano

www.d-flyart.com
daiwa
Mladica

ŠTA JE TO RIBOLOV???

besic_elvir999@hotmail.com
Email
« Odgovor #3 : 12-05-2008, 16:42:09 »

drug ako imaš vremena otidži na bjelašnicu a mjesto se zove umuljani kod crvenog klanca samo je strašno strmo i da vidiš mlin star od 1882 a držiga ćovjek sabrija muljan
Evidentirano

ćovjek je stvoren iz pepela i njemu se vraća kada za to dodže vrjeme
OSX
Saran

Email
« Odgovor #4 : 13-05-2008, 09:12:12 »

Mislim da se zove Umoljani...

[privitak je izbrisao admin]
Evidentirano
admin
Administrator
Orca

« Odgovor #5 : 15-05-2008, 00:04:05 »

Stvarno predivnan pejsaz.
Evidentirano

” Nismo birali ni zemlju ni mesto gde ćemo se roditi, ni narod u kojem ćemo se roditi, ni vreme u kojem ćemo se roditi, ali biramo jedno – da li ćemo biti ljudi ili neljudi. ”
daiwa
Mladica

ŠTA JE TO RIBOLOV???

besic_elvir999@hotmail.com
Email
« Odgovor #6 : 03-06-2008, 16:45:09 »

OSX upravo tako drug  ali je  stvarno lijepo  a tek priroda  zaćudžujuća ćistoća  za mušićare RAJ na zemlji i ljubitelje prirode naravno ------- kada  pogledate tu VODENICU  i ćovjeka pored nje moji pije vodu iz rjeke EEE to je priroda i ćistoća  . Pa ko ima priliku da ode gore tek tada osjeti štaje ćistoća prirode i ljepota BIH    flaggen10

BISTRO   
Evidentirano

ćovjek je stvoren iz pepela i njemu se vraća kada za to dodže vrjeme
Ilir
Global Moderator
Great White Shark

tiborm1234@gmail.com
Email
« Odgovor #7 : 29-03-2010, 15:41:44 »

BISTRO

obiđosmo ja i Myran neki dan jednu lokaciju na potoku Studenčica i tada su i nastale ove slike koje ću da postam ovdje. Radi se o lokaciji (u obnovi) stare mlinice sa pratećim objektima, što je prije 50-tak godina bila najčešća slika na mnogim potocima i rijekama širom Bosne i Hercegovine.
Na sreću ima još ljudi koji čuvaju tradiciju a uz to mogu materijalno izdržati obnavljanje ovakvih objekata.
Slike su sa jednog od izvora Studenčice (svi izbijaju bukvalno iz kamenih litica podno Međugorskog platoa. Uživajte

Radujem se danu kada ću moći sjesti kraj ovog izvora i mosta i uz hladno pivo gledati male i velike potočare u Studenčici kako se u sumrak bacaju za mušicama. Još ako mognem uzeti i koju kilu brašna ispod starog žrvnja pa napravim kruh ispod peke, ajme  thumb

BISTRO
Evidentirano

zlaja S
Gost
« Odgovor #8 : 29-03-2010, 16:27:43 »

Ilir evo i moj doprinos temi,stare vodenice su mi omiljeni motiv za slikanje
Vodenica na Krivaji-ulje na platnu

Vodenica na Krivaji-zima-ulje na platnu
Evidentirano
Ledu
T h y m a l l u s
Global Moderator
Orca

Bolje dvije hladne pive nego jedna topla

Email
« Odgovor #9 : 29-03-2010, 16:37:05 »

zlaja slike su predobre, odlicne!!!
moze li biti bolja stvar za postavit na zid u kuci jednog ribolovca.
sve bi goblene i slicurine zeni poskidao sa zidova hehehe (valjda bi prezivio to skidanje)  thumb thumb thumb
Evidentirano

zlaja S
Gost
« Odgovor #10 : 29-03-2010, 16:39:55 »

Hvala druže drinks
Evidentirano
Scorp
Global Moderator
Orca

C&R

« Odgovor #11 : 29-03-2010, 17:34:21 »

zlaja majstore slike su fenomenalne. svaka cast 144
Evidentirano

www.elementbaits.com
zlaja S
Gost
« Odgovor #12 : 29-03-2010, 17:42:38 »

Hvala Scorp , naše rijeke zaslužuju da budu naslikane i ovjekovječene na platnima i one su glavni motiv kojim se moja slikarska duša bavi
Evidentirano
Artist
Sabljarka

« Odgovor #13 : 29-03-2010, 20:36:49 »

Vodenice na Plivi u Jajcu...
Evidentirano

www.zlatovcica.eu
viba
Global Moderator
Great White Shark

50 years of fishing

Email
« Odgovor #14 : 29-03-2010, 21:01:38 »

Da se pridruzim ovoj nesvakidasnjoj ljepoti...

Sliku koju vidite predstavlja vodenicu iz donjeg djela Une kraj Dubice i tipicna je vodenica za nizijske vode. Una je plaha i njen vodostaj varira i po 7-8m u toku godine te su i mlinovi prilagodjeni tim uslovima. Moj otac koji ima danas 80 g. cjeni da je slika iz napravljena izmedju dva rata . U pozadini se maglovito vidi stari drveni most koji je povezivao dvije Dubice, bosansku i hrvatsku, a izmedju njih na sred Une se prizaju dvoje dugacke ade . Ovo je zadnji od 7 mlinova koji su bili nanizani jedan iza drugog , a i on je srusen poslije drugog rata.Mlin se nalazi na hrvatskpoj strani i bio je u vlasnistvi nekog Ive, pa se i mlin zvao "Ivin Mlin". Moja kuca je tamo na bosanskoj strani malo nize mosta jedno 200m od obale , a ispod mosta je bilo i pristaniste za camac od mog dida, kojeg sam ja naslijedio .

Evidentirano

Viba – 50 years of fishing
 Str: [1] 2 3   Gore
  Ispis  
« natrag naprijed »

Skoči na:  

BiH-Ribolov.com Forum | Powered by SMF 1.1.18. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Pegasus theme © Bloc
Učitava se...