*
  • Forum
  • Pomoć
  • Traži
  • Prijava
  • Članovi
  • Registracija
BiH-Ribolov.com Forum > Glavna Soba > Opšte Diskusije (Moderatori: ALmiЯR, addy23) > Uzgoj ribe i kopanje jezera
Chat
 Str: [1] 2   Dolje
« natrag naprijed »
  Ispis  
Autor Tema: Uzgoj ribe i kopanje jezera  (Posjeta: 26575 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Svabo
Global Moderator
Great White Shark

jednostavnost vodi ka savrsenstvu

Email
Uzgoj ribe i kopanje jezera
« : 14-04-2008, 11:11:54 »

Bistro raja,
zanima me dali neko odnas ima iskustva o uzgoju ribe, i dali je iko probao da iskopa jezero/jezerce na kojem bi se moglo baviti ribolovom.
Umene u glavi se vec nekih 10-tak godina vrte misli i zelja bas za necim slicnim. Znam da je Bosna i Hercegovina puna izvora, potoka i rijeka, i ima dosta terena koji su pogodni za to. Al moja zamisao kako bi to trebalo da izgleda, razlikuje se dosta od izgleda jednog tipicnog ribouzgojilista koja se mogu sresti u nasim podnebljima. Zelim da napravim nesto tako ali da neizgleda kao tipican ribnjak, gdje se jednostavno pusti kafez u rijeku i onda samo hrani riba. Ili oni betonski bazeni koji izgledaju kao malo veca kucna kupatila, sasvim "sterilnog" izgleda. Jos kad vidim negdje u prirodi gdje je stvarno lijepo otic i prosetat, gdje priroda izgleda ured kao netaknuta. a odjednom sve izliveno od betona sa zgradama koje kvare sliku i izgled prirode..........A posebno kad vidim velike plutajuce kafeze sa tonama kalife unutra  :sad1: . Sve su to manje ekoloske katastrofe, koje iz godine u godinu nanose sve vise stete prirodi. Ali poznato mi je i to da se u velikim komercijalnim ribnjacima to sve nazalost nemoze izbjeci. Moja zamisao bi bila takva, da se napravi jedna kombinacija sa ribnjakom i "bazenima" za uzgoj ribe, koji nebi kvarili prirodnu sliku terena nego da se citav izgled svega toga jednostavno ulije u sliku prirode. Sve mora da bude napravljeno od prirodnog materijala, drveta, siblja, zemlje, trave..........Sve se to da napraviti, al uz dosta vise utrosenog rada i malo vecim financiskim ulaganjima. Sem iskopa rupa za koje se koristi bager, jer rucno sa lopatom bilo bi mukotrpnije i naravno dosta skuplje, sve ostalo se da napraviti na dosta prirodniji nacin. Trebalo bi da izgleda kao jedna mala vodena oaza gdje covjek moze da odmori oci, mozak i dusu.
Volio bih da cujem ako neko ima iskustva bas u tehnici/tehnologiji uzgoja ribe, ili iskustva u izgradnji jezera/jezerceta, da napise nesto malo vise o tome.
Evidentirano

Sticanje ribarskog iskustva je kao sastavljanje mozaika. Poslje svakog dana u ribolovu stavise jedan kamencic u mozaik. I nakraju u dubokoj starosti, kad ribarska dusa ode na onaj svijet. Iza nas ostaju rijeke pune kamenja i kamencica................
Upustvo za postavljanje fotografija mozete vidjeti ovdje [url]http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=4608.0[/url]
viba
Global Moderator
Great White Shark

50 years of fishing

Email
Odg: Uzgoj ribe i kopanje jezera
« Odgovor #1 : 14-04-2008, 11:35:44 »

Ja znam za jedan takav primjer, ali je to ogroman projekt i zahtijeva puno para i sredstava. Naime citao sam o par ljudi koji su napravili rijeku. Da bas rijeku od izvora pa dalje. Radi se o jednoj vecoj dolini u brdskom kraju,  Irske ili Skotske, nisam siguran, dje je vlasnik imanja nakon istraznih radova i pronalaska vode iskopao bunare i crpi vodu iz zemlje pumpama ( to kosta ubi boze). Sve je radjeno u suradnji sa strucnjacima svih vrsta te je projekt uspio. Namjera je bila da se u tu rijeku naseli jedna vrsta salmona koji je karakterisitican za te krajeve, takozvani brdski salmon. Ova vrsta salmona nije migrirajuca , vec zivi u rijeci citav zivot , bas kao i Mladica.. Vrlo je interesantan sam izvor, jer je podzemna voda siromasna, ledena, i nije bas pogodna za plankton, a gdje njega nema dovoljno male su sanse i za ostale vrste. Rjesenje su nasli tako sto su ispumpanu vodu razlili je u vise plicih bazena i u njih potopili bale slame, sto je vremenom postalo i filter i grijac i mjesto gdje su se naselile alge a sa njima i plankton. Voda vrlo lagano tece, gotovo cjedi kroz tu slamu tako da ima vremena da se dese procesi. Potom se ta voda malim kanalicima sliva u jednu cjelinu i nastaje rijeka, koja je takodje uredjena spram konfiguracijom terena, onako strateski. Postavljeno je vece i manje kamenje, zasadjeno razno raslinje, napravljeno vise krakova , prosirenja, okuka, i vremenom je to postala mala oaza, rijeka koja tece i ima svoj zivot. Potom je ubacena riba, naravno planski, srazmjerno koliko voda moze da prehrani i otpoceo je zivot ribe u toj rijeci. Potom su otvorili mogucnost za ribolov i ljudi dolaze i ribare. Pored ove vrste, brdskog salmona, ubacili su i ostale vrste, kao obicnu pastrmku i izvorsku pastrmku, tako da je ribolov raznovrsta.

Eto ukratko jednog iskustva i dokaza da se moze napraviti ono sto ti zxamisljas, potpuno prirodan i zdrav ekoloski sistem bez betona i drangulija. Vjerijem da u BiH ima mnogo boljih mogucnosti za ovakvo nesto zato sto voda vrije na svakom cosku.

Slicnim sistemom bi se moglo napraviti i jezero, recimo potapanjem neke doline na pogodnom mjestu, sa pristojnim i stabilnim dotokom vode.

I ja sam razmisljao o necem slicnom, ali to je na dugom stapu, vise san.   :crazy:
Evidentirano

Viba – 50 years of fishing
Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #2 : 15-04-2008, 11:26:45 »

Opis te rijeke posjecame na nesto slicno, ili je mozda bas to rijeka o kojoj mi je jednom Jafa pricao. On mi je pricao da je prije 5-6 god prilikom boravka u Engleskoj, bas na nekoj slicnoj rijeci u Skotskoj isao da peca neke Salmone i sl. Tamo su nekim velikim pumpama crpili vodu iz zemlje i sve je bilo na slican nacin organizovano. Nadam se da ce nam Jafa nesto malo napisati o tom svom dozivljaju, jer imene je prvi put kad sam cuo to sve  malo zacudilo i iznenadilo. Ljudi napravili umjetnu rijeku i svasta nesto ................eh vala svasta covjek da cuje i vidi. Naravno da je tako nesto dobro napraviti, ali sva ta ulaganja sredstava i finansija  :cheesy1: I kao sto si napisao, u BiH ima mnogo vise i boljih mogucnosti da se napravi jedno prirodno jezerce jer voda vrije skoro ispod svakog kamena. I kod mene je to sve onako, manje vise na "dugom stapu" al ipak sam uvjeren da cu kad tad da napravim nesto slicno. Prve planove sam skrajao prije nekih 10-tak godina, nabavio sam sebi odgovarajucu lektiru i skupljao informacije na sve moguce nacine. Poslje dosta procitanih knjiga i skupljenih informacija, mogu reci; cijela materija oko izgradnje ribnjaka i sam uzgoj ribe dosta je komplikovanija i kompleksnija nego sto covjek na prvi pogled misli. Nije to samo iskopat rupu i ubaci ribu da raste..........imaju stotine "sitnica" na koje covjek mora da pazi i razmislja da bi bio uspjesan. I to je jedan od razloga zasto ja bas i ne zurim toliko sa svim tim. Drugi razlog je taj da sam vezan za samo dvije regije u Bosni, na kojim bi htjeo da napravim tako nesto. Prvo mjesto trazim u okolici Sarajeva, jer odatle mi je zena  :grin1: :grin1: , tamo imam par dobrih prijatelja koji bi vjerovatno mogli malo da mi pomognu i malo pripaze na to sve. Drugo mjesto bi naravno bio moj rodni Odzak u Posavini, jer tamo imam familije koja bi se isto tako malo brinula o tome svemu. Za sada bi samo kupio odgovarajucu zemlju i onda svake godine nesto po malo radio, tako da sve zavrsim sljedecih 10-tak 15 god...........bez zurbe, nego samo polahko i planski. A i nemam namjeru za toliko vremena da se vratim zauvijek nazad u Bosnu. Za sada samo pregledam na internetu sve moguce oglase gdje se prodaje odgovarajuca zemlja sa izvorom vode ili sa potokom, pa ako nesto ispadne onda sjedam u auto i pravac Bosna. Tako sam vec dva puta sjedao u auto i vozio dole samo da pregledam teren, jednom sam nasao u okolici Visokog (nemogu sad da se sjetim ime sela) jedan teren koji je bio stvoren za tako nesto, ama da sam ga sam sebi "crtao" nebi bolje nasao. I jedan puta bas u okolici Sarajeva prodavala se zemlja sa vise izvora/potoka e tu sam se bio malo vise razocarao...........Tako da se nadam da ce vec jednom da ispadne nesto odgovarajuce i za moje potrebe.
Evidentirano

Sticanje ribarskog iskustva je kao sastavljanje mozaika. Poslje svakog dana u ribolovu stavise jedan kamencic u mozaik. I nakraju u dubokoj starosti, kad ribarska dusa ode na onaj svijet. Iza nas ostaju rijeke pune kamenja i kamencica................
JAFA
Gost
« Odgovor #3 : 15-04-2008, 19:06:19 »

Svabo jarane znas da mozes da racunas na nas dvojcu a nadam se i ostale da svoju ideju pretvoris u djelo ali ono sto sam ja vidio i kako je to sve uradzeno nemoj me pogresno razumiti treba ti love   :cheesy1: to su ljudi biznismeni i bogati jer je to privatni posjed gdje frajer ima svoju sumu i bavi se odstrelom zivotinja tj lovom i ribolovom to je napravljena vjestacka rijeka koja protice njegovim imanjem koje je veliko pumpe su postavljene cak oko 5 kilom od mjesta izviranja a rijeka se pruza nekih 3 kilometra. koliko sam ja mogao primjetiti oko 12 pumpnih stanica baca vodu na neko stjenje koje je napravljeno u vidu vodopada voda pada niz vodopad a isto tako voda izlazi ispod tih szjena i stvara se rjrcica koja je prepuna Lososa.pricao sam ti da taj ugodzaj kosta previse da bi iole parali covjek mogao sebi priustiti ali ja sam imao tu srecu da me isti taj covjek koji je i vlasnik toga ugosti na jedan dan meni nezaboravan.Kad bi ti rekao da jedan dan proveden na tom imanju kosta oko 6000 funti netreba dalje sta pricati ali nesto slicno tome moglo bi se napraviti i kod nas u svakom slucaju sta god si zamislio ma gdje god to bilo imas moju podrsku i racunaj na mene uvjek.

Bistro  :145:
Evidentirano
Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #4 : 16-04-2008, 10:36:44 »

Jafa jarane bez tebe i Samketa nebih uopste razmisljao o necim slicnim u toj regiji  :afro1: . Prosle godine sam nasao negdje gore iznad Ilidze/Sarajeva nekih 10-tak kilometara, neko zemljiste, bilo je 360 duluma na prodaju...........nasao sam preko interneta oglas. Evo ako je neko zainteresovan za jevtino zemljiste nek pogleda  http://www.domusmea-nekretnine.info/oglasi-Prodajem+zemlju+u+Sarajevu-311.html  sve je super (lokacija, priroda i blizina Sarajevu) cak nije toliko ni skupo. Ali ja sam bio bas prosle godine u mjesecu Augustu kad su najvece vrucine bile, jer tad se zemljiste pregleda/kupuje, da bi se moglo ocijeniti koliki je minimalni kapacitet vode i dali je dovoljno za uzgoj salmonidnih vrsta ribe..............sve je bilo vec dogovoreno. Sjednem u auto sa jaranom Samketom i nadjemo to zemljiste relativno brzo odmah sam se odusevio prirodom, savrsen pogled na dolinu Sarajeva ama sta da pricam sve je bilo super samo.......................svih desetak izvora ured presusilo  :cry1: ama neizlazi vode kao da cesmu malo odvrnes. Protice i neki mali potocic sirine mozda nekih 30-tak cm i dubine samo par centimetara. Nazalost premalo za moje potrebe. Uh kako sam se bio razocarao, jer stvarno je sve, ama bas sve pasalo.........osim kolicine vode. Mozda da u druga godisnja doba i ima dovoljno vode, usto sam cak i ubjedjen, al meni se negrade nikakve pumpe ili sta ti ja znam vec, nego samo prirodnim putem. Vjerujem cak kad bi se ipak iskpalo jedno jezerce da voda i po najvecoj vrucini nebi sva presusila, al onda sem saranske ribe tj. ciprinida i soma nista nebi moglo prezivjeti u takvoj vodi. Za takve vrste ribe ipak bolje pasu tereni u mom rodnom kraju Odzaku, jer tamo je nizija i pravi mali raj za uzgoj saranske vrste riba.
Evidentirano

viba
Global Moderator
Great White Shark

50 years of fishing

Email
« Odgovor #5 : 24-04-2008, 12:40:09 »

Evo i informacija iz same BiH i iskustva u dosadasnjim projektima.

Vukasovic Potok se uljeva u Racu, a Raca u Bosnu. Iz price mog druga Emira koji dobro poznaje te terene jer ima imanje uz Racu, na cini mi se na Vukasovic Potoku se nalaze dva ribnjaka i iskustva su nimalo ohrabrujuca. Osnovni i nerjesiv problem su visoke vode i bujice koje su toliko snazne da sve sto se izgradi one za par godina sruse i devastiraju. Bez obzira koliko duboko se betonira, koliko snazno se armira, bujice to potkopaju i sruse. Ovo je cisto tehnicko pitanje i bilo kakav gradjevinski zahvat na mjestima gdje je voda  tece , zahtijeva strucnu analizu i tehnicku obradu.

Ako bi se ista gradilo, taj objekt treba biti izvan domasaja najviseg vodostaja rjeke iz koje se uzima voda, i treba postojati tehnicko rjesenje za 100% regulaciju dotoka vode. Sve ostalo je veliki rizik i nepoznanica.

Ima i drugih, pozitivnih iskustava. Na rjeci Misoca, koja se takodje uljeva u Bosnu  postoji ribnjak koji nije ugrozen od visokih voda jer je napravljena akumulacija iz koje se napaja sam ribnjak, te je moguca kontrola dotoka vode, a samim tim i ribnjak je zasticen od bujica i visoke vode.

Ovi  primjeri se odnose na komercijalne ribjake i mogu posluziti kao osnova za eventualnu izgradnju sportskog terena sa vodom, jezera ili  rjeke, gdje bi se trebali osigurati optimalni uslovi za citav bio-sistem. Treba uzeti u obzir klimatske uslove, vodostaj, kolicinu vode, njenu hranjivu nosivost, zatim sam teren , koliko je siguran od   bujica, snjegova, erozije, i jos more drugih stvari.

I potom je pitanje samog zakonodavstva, dobijanja dozvola, o cemu ja pojma nemam... :2funny: 

Ovo su vruce informacije koje sam dobio prije nepun sat vremena ! :afro1:
Evidentirano

Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #6 : 24-04-2008, 18:21:51 »

Viba jarane, kao prvo hvala ti na trudu koji trosis. Dosta tih problema koji se javljaju prilikom, ili poslje kopanja jezera/ribnjaka, su mi poznati. U prvom primjeru koji si naveo sa problemima koji su nastali, ja bih rekao da su radovi uradjeni mozda malo prebrzo, bez detaljne strucne analize. Nebih sad da idem u detalje posto mi je dosta toga nepoznato o tom ribnjaku. To bi se dalo rijesiti na jedan nacin. Komplet ribnjak treba da se udalji od protoka i vode gdje ima opasnosti od bujica. Kopanje izvrsiti nekih 50-tak metara dalje od potoka i paralelno sa potokom. Napraviti sistem cijevi koje su povezane sa potokom i ribnjacima, koje bi sluzile za dotok i otok vode. Preko cijevi je naj jednostavnije regulisati kompletnu cirkulaciju vode. Tad mogu nastati problemi jedino ako bi potok presusio...............a Iskopana zemlja moze da posluzi za osiguranje okolice ribnjaka. Izgradnja ribnjaka odmah pokraj potoka ili rijeke uvijek nosi sa sobom velik riziko poplave, odrona, prljavstine ili nekog otrova koji komsiluk zna da ubaci uzvodno, pa cak i prenosenja ribljih bolesti ako ribe iz uzgajalista dodju u kontakt sa ribama iz "divlje" vode. Sa sistemom cijevi dosta toga moze se izbjeci (jednostavno zatvoris cijev za kratko vrijeme dok voda sve ne odnese) ali pod uslovom da je sve pod stalnim nadzorom...............
Da bi se 90% slicnih problema izbjeglo najbolje je kad se najde zemlja sa prilicno velikim povrsinskim izvorom vode. Poznato mi je da je izvorska voda dosta siromasna kisikom koji je itekako vazan za uzgoj ribe, a posebno kad je mladj u pitanju. No kao sto si naveo u onom primjeru kako to Skoti ili Englezi rade, da se i taj problem rijesiti, pravljenjem kaskada, vodopada, stavljanje slame radi produkcije planktona itd. Za produkciju planktona najbolje je koristiti suhu kravlju baljagu, jer ako se malo bolje pregleda suho djubre moze se primjetiti da uvijek vrije od nekih insekata i drugih zivotinjica.Tako bi brzo nastao i zivotinjski plankton u vodi. To je malo produktivnija metoda za zivotinjske planktone ali povezana je i sa dosta rizika. Frisko djubriste se moze isto koristiti ali je nepogodno zbog velike kolicine amonijaka kojeg sadrzi. Problemi nastaju kad se previse djubreta suhog ili friskog unese u vodu, ili kad ga stavis u vodu a sutradan komsija baci djubriste po svojoj njivi i u najgorem slucaju pocne padati kisa. ta metoda sa djubristem je vecinom preporucena prilikom uzgajanja saranske ribe (ciprinida), dok je salmonidnu ribu najbolje hraniti sa ribljom hranom koja se sama napravi, ili kupuje. U komercijalnim ribnjacima je malo zeznuto jer mora se svaki dan bacati hrana, cak i to nije nimalo jednostavno jer sva hrana koju riba ne pojede zavrsi na dnu, gdje se nerastvara dovoljno nego samo pravi mulje i zagadjuje ribnjak. Zbog svih tih problema i trazenja pogodnog terena, kodmene se to sve razvuklo nekih desetak godina kako imam namjeru za izgradnju neceg slicnog. U zadnje vrijeme razmisljam da napravim nesto mnogo jednostavnije, bez nekih velikih bazena za uzgoj ribe, nego samo dva manja bazena otprilike 30x30 i jedno manje jezerce 80x60, samo onako za svoj cejf da mogu da sjednem sa drustvom i malo se odmorim uz rostilj i sljivu.  I naravno da se moze malo i plovak zabaciti  :grin1: . Cisto za razonodu, nista komercijalno. Prije par dana me je nazvao jedan rodjak koji je lovac, rece mi da je nasao nesto fantasticno, pa nadam se da ce biti nesto.
Evidentirano

viba
Global Moderator
Great White Shark

50 years of fishing

Email
« Odgovor #7 : 14-09-2008, 15:55:32 »

Idemo dalje... thumb

Danas sam pojetio jedno umjetno jezero koje uradjeno prije 2-3 g.. Ovo novo jezero se nalazi u sastavu vec 2 formirana jezera koje sluze za komercijalni ribolov takozvani P&T jezera. To su privatna jezera na kojima se lovi uz dnevnu dozvolu. Jezero je lijepo uradjeno sa interesantnom geometrijom, ne previse duboko i vec je dobro obraslo vegetacijom kako uz obalu , tako i na dnu. Planktonski svjet se vec uveliko formirao i u jezero je ubacena riba. Ali ne kalifornijska pastrmka vec jedna vrsta plemenite ribe koju ovdje nazivaju HELT ( nemam prevod jer ta riba ne obitava u nasim vodama ). Slicna je lipljanu i po velicini i po izgledu s tim sto nema ono veliko ledjno peraje i ima sitne zube. Smatra se izvrsnom sportskom ribom i lovi se musicama. Ja sam je lovio u vise vodotoka, ne tako cesto, jer je sporedni ulov kad lovim lipljana i pastrmku.

Citav ovaj projekt, (poznajem vlasnika ), je pod strucnim nadzorom ihtiologa i radjen je po propisima kako lokalnih vlasti u smislu gradjevinskog odobrenja, tako i, kao sto rekoh, uz budno oko nauke. Koliko mi je poznato, ovo je prvi takav projekt sa heltom , mada ima iznimaka. Najveci dio sadasnjih P&T jezera se puni kalifornijskom , a nesto manje i potocnom pastrmkom. Medjutim ima i atraktivnih lovista gdje je napravljena tekuca voda i u nju ubaceni i salmon, morska pastrmka i druge solmonoidne vrste. Na ovim vodama nema restrikcija niti zabrane ribolova kao na otvorenim vodama jer su cisto komercijalne i privatne. Ribe nisu ugrozene jer im to nije prirodno staniste.

Evo slike uz nadu da cete moci vidjeti oblik i srazmjere jezera. Torro je ovdje da docara velicinu. Jezero je cc 150x 30m sa malim ostrvom na jednom kraju.

Evidentirano

viba
Global Moderator
Great White Shark

50 years of fishing

Email
« Odgovor #8 : 14-09-2008, 22:10:06 »

Ovako izgleda HELT

http://www.fugleognatur.dk/images/galleri/Helt-7-07-pac.jpg
Evidentirano

BlueFox
Saran

Pametniji popušta, na nervnoj bazi....

« Odgovor #9 : 14-09-2008, 22:35:38 »

Viba kako se ovo jezerce puni vodom? Ima li u blizini neka rijeka ili jezero pa su podzemne vode u pitanju ili...?
Evidentirano

Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #10 : 15-09-2008, 12:24:57 »

Preljep izgled jezera, najvise mi se svidja sto nije uradjen klasicno, okrugao ili jajastog oblika. Samo me malo cudi da nisu na pojedinim mjestima ipak napravili par rupa tj. udubljenja sa malo vecom dubinom 4-5m+ . Tako da konfiguracija dna bude malo razlicita. Al posto se radi o jezeru vjerovatno pravljeno za ispitivanje/izucavanje te posebne vrste ribe HELT, onda su ti strucnjaci vjerovatno sve prilagodili toj vrsti ribe. Danci su inace vodeci u svijetu kad je u pitanju uzgoj kalife i sl. vrsta ribe vjestackim putem. Ulazu ogromna sredstva u izucavanje pojedini vrsta ribe, jer su shvatili da moze doci do globalnog problema izhrane u takozvanom "zapadnom svijetu" . A riblje meso koje je bogato proteinima, bjelancevinom itd....i koje je veoma cijenjeno, moze da rijesi ili ublazi probleme izhrane covjecanstava. Kao sto su Danci, da nazovem svjetska "sila", u vjestackom uzgoju salmonida. Tako Norvezani ulazu u vjestacki uzgoj morske ribe, poslje velikih farmi za uzgoj laksa u kafezima, u moru, sad ispituju ili vec uzgajaju bakalar na isti nacin. Kinezi imaju ogromne ribnjake za uzgoj ciprinida. A ipak imaju deficit u tome, jedva da uzgoje za domace trziste. Rusi eksperimentiraju dosta u uzgoju ili ukrstanju raznih vrsta jesetre ili kecige. A kod nas na Balkanu niko ni da pomisli na tako nesto. Negdje sam procitao da Srbija godisnje uveze ribe za 350 milijuna eura, a imaju onakve vodotoke. Neznam kakva je situacija u BiH, al me nebi iznenadilo da i tu imamo deficit od nekih stotinjak miliona eura. Kosa mi se digne kad odem u prodavnicu i vidim prodajese mljeko ili mljecni proizvodi iz inostransva........a kod nas onoliko pasnjaka. Ista situacija sa mesom i mesnim proizvodima, BiH uveze mesa u vrijednosti pola milijarde €€€€€€ (nisam siguran u cifru, jer su izvor jedne dnevne novine u BiH). A imamo onakve prirodne resurse  doh . Uh odmah me uhvati "zivcana" odo zapalit jedno pola kutije cigara da se smirim, inace zglajza ja posve sa teme o kojoj pricamo.
Evidentirano

DIVER
Great White Shark

WWW Email
« Odgovor #11 : 15-09-2008, 13:11:33 »

Heheh Bosanci ko bosanci samo polako pa i mi dodjemo pameti doh,al imamo jos vremena je kako kazu budale prati isreca .
Ovo govorimsto stvarno imamo vode u izobilju ako i to nesahebemo a valjda necemo ,a procitah prije par dana da se za jedan kilogram prizvedenog mesa potrosi cijelih 600 litara!!!!! vode scratchhead
Racunica je sasvim jasna ,kako su Kina i Indija  dozivjele privredni procvat5 tako se i broj siromastva znatno smanjio a sa tim i potraznja za mesom kao namirnicom koja je u tim dijelovima planete ipak privilegija .
Znaci i ako neproizvodimoribu kao namirnicu jos imamo vremena da se ukljucimo u trku ;narano ako sacuvamo nase izvore i rijeke koje (barem ja)kad lovim ribu jos uvijek pijem(naravno radi se o Krusnici :wink:)
Evidentirano

Sve uhvacene ribe poklanjam nasoj djeci
Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #12 : 15-09-2008, 14:38:03 »

Ove godine sam pregledao jedan vrlo zanimljiv teren u blizini mog rodnog mjesta Odzaka. Po preporuci jednog mog rodjaka, koji je lovac, i koji poznaje dosta dobro terene oko Odzaka otisao sam da obidjem i provjerim situaciju. Kao prvo evo par slika da vam predstavim taj teren.

Sjeo sam sa drustvom i onda su poceli komentari kako i sta bi se tu moglo napraviti. Kako samo treba izvaditi drvena stabla iz vode, te to bagerom malo prosirit i produbit. Obalu ocistit, ucvrstit i eto ribnjaka..........
Jedno sat vremena se vodila prica kako i sta, dok nisam ja onda poceo "pametovat" i glumit filozofa  :2funny: Sve je to O.K sto su mi predlagali, i sve se to moglo izvesti. Samo je problem sto je to za moj pojam jedan biotop koji se niukojem slucaju nesmije poremetit. To je ustvari "izvor zivota", tu imamo ama bas svu floru i faunu koja je specificna za nase podnevlje u Posavini. Tu zive sve moguce vrste amphibija, gmizavaca, vodeni zmija, kornjaca, zaba, raznih insekata i raznolike flore. To je jedno bogatstvo koje treba obavezno sacuvat. Tu nebi trebalo niti jedno stablo u vodi, niti jednu granu, travku, cvijet, ama bas nista pomjerit. Samo ostavit onako kako izgleda i po mogucnosti sto manje tu ulazit i remetit mir u zivotinjskom svijetu. To je za mene jedan "mali raj" koji treba obavezno zastitit i sacuvat onakav kakav jest. Tu se nalazi par podzemnih izvora, gdje voda i po najvecoj zimi nikada nemoze da smrzne. Tu dolaze zimi razne vrste ptica, divlje patke koje su interesantne za lovce. Zato su me lovci i doveli na to mjesto  grin . Al kad sam im objasnio da prilikom bilo kakve promjene na tom terenu, nece vise ni divlje patke tu da dolaze, onda su shvatili poentu moje price................... Taj teren se nalazi nekih 200m od toka rijeke Bosne, i prilikom veliki kisa i visokog vodostaja rijeka Bosna je povezana sa tim mjestom. Na zadnjoj slici se mozda vidi jedan mali kanal koji se prilikom visokog vodostaja poveze sa glavnim tokom rijeke Bosne. E tada iz glavnog toka Bosne dosta ribe udje bas tu i ostane dok se vodotok ne normalizuje. Problem je u tome sto se dosta ribe nevrati na vrijeme u glavni tok Bosne nego ostane bas tu u tim barama. Pricali su mi o ogromnim stukama 1m+ koje tu ponekad ostanu i onda se vade na sve moguce nacine, cak i olovnom sacmom u tijelu.........
Ja sam cak bio u razmisljanju da kupim taj dio zemljista i da ga ostavim takvog kakvo jest, 1000m²  ili jedan dulum sto bi rekli kodmene u Posavini, kosta oko 200€. Investicija nebi bila neka velika. Okruzit nekom bodjikavom zicom i ostavit prirodi da se ona stara o ostalom. Kontam bolje ja nego da dodje neko drugi i da to sve zatrpa i razrusi. Problem je samo u tome sto sam ja nekih 1000km udaljen i sto bi se prvi komsija obradovo, novoj zici za njegovu njivu i sl. Sta ces tako je kao je, samo se nadam da nece niko nista pokvarit i srusit.
Evidentirano

viba
Global Moderator
Great White Shark

50 years of fishing

Email
« Odgovor #13 : 15-09-2008, 14:55:00 »

O umjetnim jezerima i vodotocima se moze razgovarati u vise smjerova sto je takodje pozitivno.  thumb

Moja prvobitna namjera je vezana za sam sportski ribolov i pokusavam razmisljati kako i gdje ce se lovoti u blizoj i daljoj buducnosti.

Mislim da je pravljenje umjetnih lovista neminovno jer ribolov postaje sve atraktivniji, sve je veca potraznja, a ovi prirodni resursi to ne mogu pratiti. Dobra dio svjtski vrijednih terena je vec zasticen sto papreno visokom cjenoma sto listama za cekanje.

Kad govorimo konkretno o BiH trebamo znati da su danasnji najbolji solmonoidni tereni Reviri koji funkcionisu na ekonomskim principima. Sami Reviri su za sada pozitivni u smislu zastite , obogacenja ribljim fondom, vodi se briga o njima i znatno je poboljsan kvalitet na svim nivoima, posebno za musicarenje koje je u ekspanziji. Ovo je za mene jedan veliki napredak jer su Reviri takodje mjesta gdje se stvara jedan novi, pozitivan odnos u ribarenju. Sve doskora je bilo smjesno C&R sistem, a danas je obratno. Smjesno i zalosno je da neko odnese ribu kuci. Mi trebamo cestitati sami sebi sto smo od predatora sa tavom postali predatori sa foto-aparatom.   :2funny:

S druge strane, onaj stvarni u punom znacenju te rijeci prirodni ambijent, prirodna stanista ribe su ipak ugrozena covjekovim uticajem. Nama je cilj 100% samoodrzivi prirodni ambijent. Kazem cilj i on moze visiti na dugom stapu, ali nam je ipak krajni cilj.

Puta ka rasterecenju ovog sto imamo i sto nam je majka priroda podarila je i izgradjnja vjestackih lovista. Sasvim sam siguran da ce se pojaviti neki poduzetnici koji ce vodjeni i profitom i entuzijazmom napraviti nesto sto ce funkcionisati paralelno sa priodnim Revirima. U prvu ruku to ce biti jeftinija mjesta gdje ce i ostali moci uzivati barem dva sata , ako vec ne mogu da plate Revir. Jedno P&T bjezero velicine 200x100 m moze primiti i 50 ribara jer je to vise zabavni park i ribari nisu toliko da kazem teritorijalni kao na otvorenoj vodi. U takva jezera se takodje ubacuje  istrosena riba, veliki prerasli komadi , ili tehnoloski visak .

Mislim da na Blakanu nema ni jednog takvog jezera ( ispravite me), a BiH bi bila meka ne samo domacih vec i stranih ribara , sto zbog svoje vec vrhunske pozicije i dobrog glasa, a i stoga sto bi prosirili vec postojecu ponudu u nesto nizoj klasi, ali isto tako primamljivoj. Vazno je biti prvi.! Vec zamisljam 7 dana boravka u BiH sa tri dana na Krusnici uz masnu cjenu, i cetiri u zabavnom parku koji je duplo jeftiniji.

Ko ce biti prvi, vidjecemo !!! thumb
Evidentirano

DIVER
Great White Shark

WWW Email
« Odgovor #14 : 15-09-2008, 16:59:31 »

Viba nismo mi takvi heheh  :wink:
Tri dana ribolova u nasim revirima kosta 40 EU mislim da je to sasvim ok jer je treci dan u nizu gratis  :wink:
Evidentirano

Sve uhvacene ribe poklanjam nasoj djeci
 Str: [1] 2   Gore
  Ispis  
« natrag naprijed »

Skoči na:  

BiH-Ribolov.com Forum | Powered by SMF 1.1.18. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Pegasus theme © Bloc
Učitava se...