|
aladinaltic
|
 |
« Odgovor #30 : 12-07-2011, 12:11:21 » |
|
Meni je paranje suhe muhe po vodi najmanji problem.Cim pocne parati vadis i flicas opet
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
FLY FISHING C&R <3
|
|
Upustvo za postavljanje fotografija mozete vidjeti ovdje [url]http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=4608.0[/url]
|
|
olyfly
|
 |
« Odgovor #31 : 12-07-2011, 21:43:22 » |
|
Pozdrav majstor viba,ovo sto si objasnio u zadnjem postu,je ako se nevaram tkz.cesko nimfarenje.pomeni mozda i jedina tehnika da se procesljaju takvi brzaci sa nimfom.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
viba
|
 |
« Odgovor #32 : 14-08-2011, 19:43:07 » |
|
Bio sam toliko bezobrezan da sam doslovice natjero Vesu u jaku vodu do pasa a dvadeset-trideset metara dalje na vodi pljuste lipljanovi....  ...Deder , reko, sad one tvoje "magic kast-ove" da vidim, i to suhom muhom ! Hem sto je umjetnost zabaciti na takvu daljinu, hem sto je akrobacija odrzati muhu da ne strima na brzoj vodi. Nisam mu dao da kupi one lipljanove na 10-15 m, to moze i kilava baba. ...  Ja sam to posmatrao sve sa distance i uzivo kao inkvizitor ... Prvi problem je kako uopste stajati na tako brzoj vodi koja upire i smice ti tlo pod nogama, a Veso i nije bas neki debeljuco, fale mu dva utega na vagi. Sljedeci problem je kako kod tako dugackog zabacaja vec u zraku napraviti "mending", poloziti spagu na vodu zmijasto ili u "S" fazonu da bi se kompeziralo strimanje, kad je vec sam zabacaj na granici onog sto objektivno mozes da zabacis, nema puno rezerve za "zmiju " ili "S" ... Sljedeci problem je sama spaga i tips. Zbog razlicite debljune same spage ona jednostavno lijeze na vodu vec savijena , sa stomakom nizvodu , a posto je tips 0.12 on odleprsa jos vise uzvodno i strimanje pocne cim musica sleti na vodu, a zna se , strimanje, cao riba.... Rjesenje je, barem po meni , ili ono sto sam ja otkrio , ukrstanje pravca stapa sa vertikalom tjela i to tako da vrh stapa , ako je covjek desnjak, bude sa lijeve strane . To znaci da kad mases stap nije paralelan sa vertikalom tjela vec je nakosen unutra preko glave . Ovakav zabacaj spagu postavlja na vodu srpasto , u obliku otvorenog slova "C" , ali tako da je najdeblji dio spage uzvodno, a tips nizvodno, sto daje dosta prostora da musica ne strima sve dok onaj deblji dio pod maticom ne sustigne musicu i predje je niz brzak. Nadam se da imate predstavu ovog sto opisujem . Nadam se da ce i Veso opisati svoju verziju kako ga je Inkvizicija maltretirala iz debele hladovine sa obale ... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Viba – 50 years of fishing
|
|
|
|
viba
|
 |
« Odgovor #33 : 14-08-2011, 20:01:32 » |
|
Evo kako je to izgledalo u stvarnosti ....  
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veso
|
 |
« Odgovor #34 : 14-08-2011, 21:46:03 » |
|
Bio sam toliko bezobrezan da sam doslovice natjero Vesu u jaku vodu do pasa a dvadeset-trideset metara dalje na vodi pljuste lipljanovi....  ... Da ne bi ko krivo protumacio i zbilja svrstao Vibu medju inkvizitore - ma jok, nije on takav! A tesko zabu u vodu natjerati! Pa tako i mene, pogotovo kad dobijem "zadatak" koji je malo tezi.. Zapravo, sto tezi, utoliko zabavnije! Pa je onda moj dobri drugar napustio hladovinu, zagazio takodjer do pasa i nesto od toga "zakaci one tamo, daleko" snimao svojim kamerama sve dok mu nije crkla baterija.. A da je bilo zabavno, jest! Obojici podjednako, mislim! Sustina u vodjenju suhe muhe je upravo ono sto su i Viba, a u nekim ranijim postovima i na drugom mjestu i minar i jos neki rekli - snjura mora da bude uzvodno, muha nizvodno! Koje formacije pri tom tvore snjura i leader su samo varijante ovog gore osnovnog nacela. Sto duza slobodna, prirodna plovidba musice, sansa za ulov veca. Cim se snjura premjesti vise nizvodno od musice pocinje tkzv. strimanje = pisi propalo, ponovi zabacaj! Dva su osnovna pravca tog "mendanja", postavljanja snjure i musice u polozaj koji omogucuje to slobodnu plovidbu. Zracni, (air mending) i vodeni (water mending).. Onaj prvi odnosi se na sam zabacaj, let snjure koji se jos u zraku korigira, premjesta i stima.. Ovaj drugi, kad vec i snjura i musica padnu na vodu. U osnovi je to tako, a varijanti i jednog i drugo ima podosta. Tesko je sve to opisati, puno lakse pokazati.. Osnove su iste, bilo da se radi o lovu na kracu ili nesto vecu udaljenost. Pa cak i ekstremno daleko (kad inkvizicija natjera), a to se bas i ne uci za pet minuta.. Da je lako, nije bas, treba podosta treninga, ali kad stvari vec legnu na svoje mjesto, onda je izuzetno zabavno. Ne mislim time reci da je treniranje "flycastinga" u svrhu ribolova nesto sto se MORA! To ne.. Ali ako zbilja neko hoce da prosiri sve vidike musicarenja, kojeg je glavni segment upravo to, moci zabaciti daleko, blizu, lijevo, desno, ispod granja i sta sve ne.., onda je trening svega toga ako ne neminovan, onda bar pozeljan. Samo od sebe nece, kao ni u jednom drugom sportu. Ne mora to biti nista ekstremno (dobro de, ja jesam neki "ekstremista" - poslije desetak sati ribolova, rado treniram jos pola sata, sat).. Kako Viba rece na kraju balade, - e ovo ja zovem flyfishing! Dugacak let snjure, musica na pravo mjesto, riba uzme.. I tako to..
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
minar
|
 |
« Odgovor #35 : 14-08-2011, 22:11:45 » |
|
Viba i Veso, zivi vi nama bili jos 100 godina.Lijepo i poucno cak i za one koji misle da nesto znaju jer ovako kroz vasa iskustva i tekstove mogu da provjere i da nadju potvrdu da li i koliko znaju. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
C&R C&R C&R C&R C&R
|
|
|
|
viba
|
 |
« Odgovor #36 : 14-08-2011, 22:50:40 » |
|
Ja sam ranije na manjim potocima lovio sa takozvanom (L) spagom. To je spaga koja ima potrebnu tezinu ali nema tapering. Citavom duzinom je iste debljine. Ta spaga je zadovoljavala potrebne duzine do nekih 10-12-tak m. Preko toga je vec bilo teze zabacivati a gledano sa strane izgledalo je smijesno i blesavo. Tu spagu nema sta da "vuce", nema tjela, vec je pri slijepim zabacajima, prilikom susenja i samog izbacaja pravila vratolomije u vazduhu. Medjutim na vodi je bila odlicna jer ju je matica snosila ravnomjerno tako da je i strimanje bilo znatno manje. Kasnije sam nabavio DT koja je ustvari odlicna za suhu muhu a neki halenski crv me natjera da kupim i WF. To je , kò fol moderno !  WF jeste fantasticna. Mozes produziti zabacaj znatno a podnosi i vjetar. Mana joj je , stomak na matici i strimanje. Posto sa (L) prakticno nema ribolova na vecoj distanci ostaje DT kao mozda najbolje rjesenje za lov suhom muhom. Htio bih samo reci, ne se treba bas toliko povoditi za svim sto se pojavi pa samo zbog tri-cetiri metra duzeg zabacaja kupiti WF. Bolje je ostati sa DT a duzinu kompezirati ....vjezbom na livadi.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
ALmiЯR
DSZ i ONO
Global Moderator
Orca

Na dobrom smo putu! Jos samo da krenemo!
|
 |
« Odgovor #37 : 15-08-2011, 23:29:00 » |
|
Kad ste vec oko ovih tapera navalili da i ja napisem koju. Posto musicarim 90% vremena na stajacim vodama tj. jezerima i kojekakvim rezervoarima nekako sam skonto da mi je WF plivajuca najoptimalnija, jer daljina zabacaja mi dodje kao veci prioritet od bilo kakve prezentacije.Ono jest da pljuhne malo vise od ovih finijih tapera ali nisam primjetio da bas rastjera ribu, a strimanje se desava samo kad muhu vjetar ponese ali tad taper ni koje vrste ne pomaze... ... Na samom pocetku moja prva spaga mi je bila intermedium ili cak tonuca DT i u zelji da zabacim malo dalje prvi dan sam dobio zulj preko pola ruke, haman pa ohladio od svega.... nakon nje dodje plivajuca WF i sasvim druga prica.... Ovo cisto napisah da se ne zbune svi oni teski pocetnici koji sigurno procitaju svasta nesto ovde prije nego sto kupe prvu snjuru... DT jeste ljepota za prezentaciju...ali utoliko je teze dostaviti na zeljenu daljinu za one koji nisu vicni kao ovi majstori, nas Veso i Viba.... Kad i ja (nadam se) nekad dodjem na level Vibe i Vese po godinama na vodi, onda se mozda okusam i sa pletenom konjskom dlakom, bambusom... Do tad cu da citam kako to majstori rade, ... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|

|
|
|
|
rosonero
|
 |
« Odgovor #38 : 15-08-2011, 23:38:02 » |
|
:144:Ova tema je EXTRA..Mnogo moze pomoci pocetnicima kao sto sam ja.... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
addy23
|
 |
« Odgovor #39 : 15-08-2011, 23:58:50 » |
|
Citajuci dogodovstine ovih majstora i njihove vragolije i malo sam se dao u potragu da vidim kako to izgleda na nekom video i ovo sam nasao. Nadam se da je to to. Bistrooooo!!!!!! ADDY
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veso
|
 |
« Odgovor #40 : 17-08-2011, 16:35:12 » |
|
Fantastican video Addy!!! Mislim da je cak i snimatelj vrsni musicar, zna covjek znanje! Inace, jedna mala dopuna Almirovih, inace odlicnih zapazanja prednosti kontra mana DT i WF snjura.. Suprotno onom sto bi mnogi pomislili da je za vece daljine DT snjura "taraba", da valja samo za fine prezentacije - to je samo djelimicno istina. Sa DT snjurama se itekako moze baciti i daleko! Cinjenica je da se sa njima snjura ne moze "ispucati" onako efikasno kao sa WF snjurama cija duzina glave varira od (obicno) 7-13 metara, dok je tkzv. "running line" znatno manjeg precnika i tezine, leti za onom glavom samo tako.. Medjutim. Tim i takvim, kracim WF "glavama" , vrlo je tesko drzati puno snjure u zraku sto u krajnjoj liniji limitira koliko daleko ce se zabaciti. Optimalno je drzati u zraku "glavu" i neki metar running line - sve vise od toga dovodi do "overhang" fenomena - tesko mi je to prevesti, ali uglavnom nezeljena pojava koja ima za efekat da zabacaj "umre".. S druge strane, DT snjura tih problema - nema! U praksi bi to bilo nekako ovako, nadam se da cete me razumjeti: drzis u zraku WF snjuru, 10 metara "glave" (i leader i fron taper, naravno) plus nenih 2 metra running line.. Ukupno, 15-ak metara koje onda mozes zabaciti na, recimo, 25 metara daljine. Znaci, taj koji drzi stap sa tom kombninacijom "ispucao" je jos deset metara snjure! Super.. Isti taj "caster", musicar, ce drzati u zraku 20 metara DT snjure da bi na kraju "ispucao" sve to na istih 25 metara udaljenosti. Rezultat manje vise isti? Naravno, ima i ekstremnijih primjera i jednoga i drugoga, ali da ne zapetljavam previse. Zakljucak - DT snjura valja i za baciti daleko! Sa malo vise "false cast", ali - moze!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
viba
|
 |
« Odgovor #41 : 19-08-2011, 00:09:27 » |
|
Ne znam da li je vec pisano ranije, neda mi se citati ispocetka ...  ..., o tipsu ? Kratak tips = skijanje musice po vodi. Neka odokativna mjera za tips je duzina stapa a pozeljno je i duze. . Ta 3 m daju dosta prostora da se strimanje odgodi, da u onom kratkom trenutku kad musica sleti na vodu "mendujes" stomak uzvodno i na kraju onaj djelic sekunde kad das kontru da kacenje ne bude promasaj zbog brzine, da ribi ne iscupas musicu iz usta. Nedostatak je mahanje na kracim distancama , ispod 10-tak m. jer nema dovoljno spage izvan spica da inercijom vuce spagu u zabacaju. Pocesto se sa istim sistemom, plutajuca spaga i dugacak tips, odlicno lovi nimfom. Na plicim djelovima nije potrebna tonuca spaga ili tonuci predvez. Dugacak i tanak tips dozvoljava otezanoj nimfi da potone do dna i da , sto je izuzetno vazno, nimfa ne strima. Inace, strimanje nimfe pod vodom koje ne vidimo je pocest razlog zasto riba refundira, nece da uzme. Strimanje nimfe, za razliku od strimanja suhe muhe koje je dvodimenzionalno jer se desava na ravnoj plohi vode, je trodimenzionalno. U vodi dubine samo jedan metar vise je slojeva sa razlicitom brzinom matice. Na povrsini i onih desetak centimetara ispod moze biti jaka, a vec sljedeca pola metra upola slabija a pri dnu, pogotovo iz veceg kamenja je cak i u obratnom smjeru. I sad zamislite tips koji treba da visi od povrsine, kroz srednji sloja i samog dna kako se uvija, mota na razlicite strane i time zateze samu nimfu i strima je . Lijek za ovo je , sto tanji tips i manji je otpor razlicitim strujama. I da se odmah ogradim. Nimfarenje pod nogama nije moj stil. Ja nimfarim uvijek sa pristojne distace. Ne mora se riba uloviti pod svaku cjenu ! ...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
addy23
|
 |
« Odgovor #42 : 19-08-2011, 23:11:14 » |
|
Jucer sam malo izlazio na Sanu vecinom je bilo rostiljanje ali i mahac sam ponio ono tek tako. "nazalost ili na radost" zaboravih prsluk sa musicama. U torbi nadjem neke velike muhe koje koristim u Engleskoj i izadjem da malo probam ove marifetluke o kojima Majstori Veso i Viba pricaju. Nakon nekih pola sata sam nadosao na onaj "S" o kojem se dosta prica. Muha ima puno vecu putanje bez strimanja. Pored dobrog rostilja jos nesto korisno naucih iako nisam ufatio nijednu ribu nije mi bilo krivo.
Bistrooooo!!!!!!!
ADDY
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
viba
|
 |
« Odgovor #43 : 20-08-2011, 00:28:19 » |
|
Zasto je potrebno da muha plovi sto duze bez strimanja ? Bio sam vise puta u prilici da naletim na krupniju ribu koja vrlo lezerno i ritmicki kupi musice u svom reviru. Ne trcim ja odmah da joj zabacim vec "citam" situaciju. Vece ribe su obicno na teze pristupacnim mjestima, pod granjem, iza ostrijeg ispupcenja obale, u vodenoj travi koja valja lijevo-desno, tone prema dnu da bi je matica gotovo izbacila na povrsinu. Suhu muhu riba kupi u jenom uzem pojasu matice , pocesto nekih pola metra sirine. U taj pojas musica treba da stigne bez da klizi, da para vodenu povrsinu i to izdaleka. Iako je voda mozda tek metar dubine , prelamanje svjetlosti kroz vodu omogucava ribi da vidi daleko dalje nego to mislimo. Na nekih 6-7 m ona ugleda musicu, pojavi joj se u vidokrugu i prati je cijelo vrijeme. Ona dobro zna sta kupi i kako joj to dolazi i svako odstupanje od toga tjera je na oprez. Zato se i desava da se digne ali refundira, ne uzme jer joj je nesto bilo sumljivo. Vise puta sam imao priliku posmatrati kalifu ( za nju je to karakteristicno) kako se digne gotovo joj nos dodiruje musicu i tako pluta i po dva metra ispod same musice a nece da naskoci. To je nevjerovatan prizor. ...  Riba refundira i iz drugih razloga. Da ne bude sad samo radi strimanja. Debljina tipsa, velicina musice, sam dizajn musice, ili mozda odblijesak naocara, stapa, nagao pokret ribara...svasta nesto... Krupna riba poznaje svoj revir odlicno. Zna svaku granu, grancicu, siblje, grm. Ako joj se u tom vidokrugu pojavi glava sa sesirom ili ugleda stap koji se klati lijevo-desno, ili ako se obala zatrese od koraka, sve je to znak za oprez. Zbog te svoje opreznosti je i opstala i izrasla u krupnu ribu . Takva riba iako ulovljena zasluzuje da bude vracena. To je jedan rezon kojeg moramo nauciti svi. Te krupne ribe su genetski potencijal svog maticnog jata i nekontrolisan izlov zbog tave ili trofeja moze biti katastrofalan. Kod nedostatka velikih , odraslih i zdravih maticnjaka nekakva kolektivna svijest dovodi do toga da u rasplod idu manji i mladji primjerci pocesto nedorasli tom zadatku. Njihovo potomstvo nece dobiti potrebne "genetske" poruke vec ce biti manje kvalitetne u domenu opstanka , bice neiskusne. Cak ce im i taj "genetski kod" za rast biti poremecen i nece imati biolosku naredbu da narastu velike vec ce ostati manje i malene. Bolje je na tavu staviti pastmku od 30-35 cm nego onu od 50. Ona od 30 ima manje sanse da dostigne tih 50 cm, a ona od 50 ce napraviti bar 10 takvih za tavu od 30 cm. ...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|