*
  • Forum
  • Pomoć
  • Traži
  • Prijava
  • Članovi
  • Registracija
BiH-Ribolov.com Forum > Ribolov Bijele Ribe > Ribolov bijele ribe na plovak (Moderatori: Svabo, elvas, kalja) > SISTEM "BALERINA"
Chat
 Str: [1] 2   Dolje
« natrag naprijed »
  Ispis  
Autor Tema: SISTEM "BALERINA"  (Posjeta: 11354 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
esso
Klen
**

SISTEM "BALERINA"
« : 08-02-2008, 06:00:03 »

U ljetnom pe­ri­o­du, ka­da je na ve­ći­ni te­re­na go­to­vo ne­mo­gu­će uhva­ti­ti pri­stoj­nu štu­ku, to­kom je­se­ni dešava se da u jed­nom iz­la­sku ulo­vi­mo vi­še ko­ma­da, prije sve­ga za­hva­lju­ju­ći to­me što je sit­ne bije­le ri­be iz da­na u dan sve ma­nje.
Koji si­ste­m primijeniti ništa manje nije važan od oda­bi­ra mje­sta za pe­ca­nje. Si­ste­mi koji su dole navedeni la­ko se for­mi­ra­ju, ni­su sku­pi i od­lič­ni su za je­se­nji lov štu­ke na sporotekućim vodama, ma­da se bez ika­kvih mo­di­fi­ka­ci­ja mo­gu pri­me­ni­ti i na sta­ja­ćim vo­da­ma.
Često smo se upitali, ulazeći u prodavnicu ribomaterijala, čemu služe oni ružni, glomazni plovci 20, 30, 40gr, crveno-bijele boje u obliku manjeg jajeta. E ti su plovci najpodesniji za sistem lova na tzv. "BALERINU". Prilikom uzimanja mamca, plovak poskakuje, kruži, legne na vodu, kao balerina na sceni.

FIK­SI­RA­NA ILI USI­DRE­NA BA­LE­RI­NA

Zah­tje­va da pre­ci­zno iz­mje­ri­mo du­bi­nu na mje­stu pe­ca­nja, ka­ko bi plo­vak no­si­vo­sti 20-25 g bio u ide­al­nom po­lo­ža­ju. Olo­vo te­ži­ne oko 30 g je na sa­mom dnu, a naj­lon iz­me­đu nje­ga i plov­ka mo­ra da bu­de za­teg­nut. Ke­der je mon­ti­ran uz po­moć boč­nog pred­ve­za i na­la­zi se na 80 do 100 cm iz­nad dna, ma­da to ra­sto­ja­nje mo­že da bu­de i ve­će, npr. ako je dno iz­ra­zi­to za­mu­lje­no ili pre­kri­ve­no slo­jem opa­le tra­ve ili lišća, što je čest slučaj u jesen.
Kao predvez služi čelična sajlica du­ži­ne 20 do 40 cm pričvršćena na "T" virblu. Sam lov štuke zahtjeva i kvalitetan pribor, kvalitetan i neoštećen najlon debljine min.0,25mm, mašinicu srednje veličine ka­pa­ci­te­ta 100m/0,30mm i  sna­žan šta­p po­lu­pa­ra­bo­lič­ne ili pa­ra­bo­lič­ne ak­ci­je, ko­ji sma­nju­ju pro­ce­nat ot­pa­da­nja ri­ba, sa mak­si­mal­nom te­ži­nom ba­ca­nja iz­me­đu 80 i 120 g. Dobar primjer je te­le­sko­p Shi­ma­no Hyper­lo­op od 3 m, t.b. 80 gr.
Usi­dre­na ba­le­ri­na je naj­po­god­ni­ja ka­da se lo­vi u ru­pa­ma u tra­vi ili u ne­po­sred­noj bli­zi­ni pre­pre­ka, jer omo­gu­ća­va pre­ci­zno za­ba­ci­va­nje si­ste­ma tik uz njih, bez stra­ha da će se ži­vi ma­mac za­vu­ći u kro­šnju po­to­plje­nog dr­ve­ta ili omo­ta­ti naj­lon oko gra­ne. Uko­li­ko ko­ri­sti­mo kli­ze­ći plo­vak, do­bi­će­mo mon­ta­žu pri­mjen­lji­vu i na du­bo­kim me­sti­ma. Prak­tič­no je­di­na ma­na ovog si­ste­ma je ogra­ni­če­na po­kre­tlji­vost ke­de­ra, ko­ja u opi­sa­nim si­tu­a­ci­ja­ma za­pra­vo po­sta­je pred­nost.

SLO­BOD­NA BA­LE­RI­NA

Pod­ra­zu­mJe­va si­stem iz­ra­đen od fik­snog ili kli­ze­ćeg plov­ka no­si­vo­sti 15-25 g, od­go­va­ra­ju­ćeg olov­nog ote­ža­nja i če­lič­nog pred­ve­za.
Uz ke­de­ra od­go­va­ra­ju­ćih di­men­zi­ja, po­kre­tlji­vost ove mon­ta­že je iz­u­zet­na, jer ži­vi ma­mac prak­tič­no sam pre­tra­žu­je te­ren. Zbog to­ga je mo­že­mo ko­ri­sti­ti sa­mo na re­la­tiv­no či­stim me­sti­ma i uz sta­lan nad­zor, ka­ko bi­smo spre­či­li ke­de­ra da se za­vu­če u gra­nje ili tra­vu. To je i raz­log što za pe­ca­nje slo­bod­nom ba­le­ri­nom ne tre­ba ko­ri­sti­ti vi­še od dva šta­pa.

Evidentirano
Upustvo za postavljanje fotografija mozete vidjeti ovdje [url]http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=4608.0[/url]
zander
Gost
Odg: SISTEM "BALERINA"
« Odgovor #1 : 09-02-2008, 23:00:07 »

Opet sistemi za ribolov sa zivim kederom  :shocked1:,pa daj ljudi shvatite da je to zabranjeno na svim vodam sirom BiH. buck2

Molim Essu i Jafa da se ne ljute ,ali je moje misljenje da to bas nije tema za ovaj forum jer se ovdje cijelo vrijem promovise SPORTSKI RIBOLOV i meni bi bilo drago da bude i dalje tako. :wink1:

Bistro od Zandera! :afro1:
Evidentirano
esso
Klen
**

« Odgovor #2 : 10-02-2008, 02:23:27 »

Žao mi je Zander, ali nije tačno. Zabranjeno je loviti prirodnim mamcem koji ne živi u vodi na kojoj se obavlja ribolov.
Upoznajte sa sa Zakonom i pravilnicima, pa onda komentarišite.

Na osnovu člana 14. stav 2. Zakona o slatkovodnom ribarstvu («Službene novine Federacije
BiH», broj 64/04), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, d o n o s i

P R A V I L N I K
                   O NAČINU, ALATIMA I SREDSTVIMA KOJIMA SE OBAVLJA RIBOLOV

Član 9.
Sportsko-rekreativni ribolov salmonidnih vrsta riba (svih vrsta pastrmke, mladice, glavatice i
lipljena) smije se obavljati samo s jednim ribolovnim štapom.
Ribolovni štap iz stava 1. ovog člana smije imati najviše jedan umjetni mamac (mušicu ili
varalicu), bez utega.

Član 10.
Izuev od odredbe stava 2. član 9. pri vršenju sportsko-rekreativnog ribolova na ostale vrste riba
mogu se koristiti svi prirodni i umjetni mamci, osim ikre.
Zabranjeno je loviti ribu uz upotrebu strane (alohtone) vrste ribe (žive ili mrtve) kao mamca.
Evidentirano
zander
Gost
« Odgovor #3 : 10-02-2008, 12:39:35 »

E kad procitam ovo "mozda"grijesim  :idiot2: ko zna,ali po clanu 8 i clanu 9 zakona o soprtsko-rekreativnom ribolovu za 2006 godinu nije dozvoljeno i kod oba clana stoji iskljucivo  umjetnim mamcima
Mozda se je zakon promjenio od 2006(mislim da nije) ,a koliko vidim iz ovog tvog zakonika on je iz 2004  :shocked1: i po meni je nevazeci.

E sad Esso ja znam da si ti spreman za raspravu samnom kao sa Dzenom,ali vjreuj nemam ja vremana za takve rasprave i rjetko pisem na forumu ,a kad pisem onda imam argumente za to.

E sad ko treba da se upozna sa pravilnicima i zakonom ja nebi vise,ovo gore napisano je za mene ZAKON

Bistro od Zandera! :wink1:
Evidentirano
esso
Klen
**

« Odgovor #4 : 10-02-2008, 13:11:05 »

Ma pusti kakva rasprava moj Zander. Ako pažljivije pogledaš taj "svoj" zakon onda ćeš vidjeti da nedostaje član 10. i član 11., odnosno to su izvodi iz pravilnika, a to ćeš naći u kompletnom Pravilniku o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja ribolov.
Pročitaj kompletan pravilnik i uvjeri se. Pusti, kakva rasprava čovječe.
Evidentirano
JAFA
Gost
« Odgovor #5 : 10-02-2008, 13:18:46 »

Za ovakve rasprave i razgovori trebaju se voditi na temi Ribolovna Drustva a ne na ovoj temi ova tema je za ribolov plovkom Balerina i drzite se toga a zender ovo su slike iz enciklopedije ribolova za 2007 god koja je izdata u V.Britaniji i pokriva citavu Evropu pa ja mislim da smo i mi dio te Evrope tj Daleko smo od nje.Ali sta je tu je .

Bistro  :145:
Evidentirano
alar
Kalifa

« Odgovor #6 : 10-02-2008, 16:06:13 »

BISTRO RAJA!!!NEBI SAD DA NIKOG UVRIJEDIM,ILI DA BUDE DA SAM NA NECIJOJ STRANI ALI JA MISLIM DA TREBA NAPRAVITI RAZLIKU IZMEDU BOSANSKIH VODA I DRUGIH EVROPSKIH VODA.JA ZNAM DA JE U BOSNI ZABRANJEN LOV NA ZIVU RIBU NEVEZANO NA KOJI NACIN.ZNAM DA JE I AUSTRIJI ZABRANJEN LOV NA ZIVU RIBU PONOVO NEVEZANO NA KOJI NACIN.ALI ETO RECIMO U DANSKOJ I U EGLENSKOJ JE DOZVOLJEN.TO JE ONO STO JA ZNAM.STO ZNACI NETREBA OKO TOGA DIZATI PRASINU NEGO TREBA NAGLASITI GDJE I NA KOJIM VODAMA SE SMIJE LOVITI ZIVOM RIBOM.KAO STO JE JAFFA REKAO DA SU OVO ZAKONI ZA ENGLESKE VODE STO ZNACI DA JE TAMO DOZVOLJENO.ZNACI ENGLEZI SMIJU NA ZIVO :2funny:.ALI MI BOSANCI NESMIJEMO I TU JE ZAMENE KRAJ PRICE KAD JE ZIVA RIBA U PITANJU BISTRO I NEKA NIKO NE ZAMJERI!!
Evidentirano
esso
Klen
**

« Odgovor #7 : 10-02-2008, 16:46:21 »

Ama ljudi moji zašto pričate napamet. Nađite www.fmpvs.gov.ba, otvorite i pod pravilnici pročitajte šta piše.
Evidentirano
alar
Kalifa

« Odgovor #8 : 10-02-2008, 17:09:25 »

BISTRO RAJA!!! PA DOBRO ESSO JEL ONDA SE SMIJE LOVITI U BOSNI NA ZIVU RIBU ILI KAKO VEC?
Evidentirano
dinoslav
Gost
« Odgovor #9 : 10-02-2008, 17:13:57 »

http://www.fmpvs.gov.ba/documents/23_14_h.pdf
evo braco slovo zakona pa svako ulije citati pa bujrum i svi su clanovi tu upisani
obratite paznju na clan 10, zadnja recenica pa sad kako ko protumaci to.....
a ovo je tema balerina i drzimo se toga :laugh1:
Evidentirano
JAFA
Gost
« Odgovor #10 : 10-02-2008, 17:27:33 »

ako necete pisati o sistemu balerina bicu prisiljen obrisati svaku raspravu po ovoj temi rekao sam vec gdje se moze raspravljati po ovom pitanju bez ljutnje i uvrede.

Bistro  :145:
Evidentirano
dinoslav
Gost
« Odgovor #11 : 10-02-2008, 17:37:14 »

pusti ba jafa nek kaze ko sta ima a i ovaj zivi mamac je usko vezan sa temom Balerina.necemo valjda za svaku sitnicu sad otvarati novu temu :145:
Evidentirano
JAFA
Gost
« Odgovor #12 : 10-02-2008, 17:39:54 »

Dino nemam nista protiv rasprave o balerini i sistemu ali o pravilnicima i zakonu na drugom mjestu gdje je i predvidzeno
Evidentirano
Spetsnaz
Gaga
*

balerina
« Odgovor #13 : 14-07-2009, 15:14:09 »

bistro raja !!

e ja imam jednu molbu ako moze neko da mi pomogne da naprawim sistem balerinu za stuke..jel zna neko o tome..

ajde pricajte znam da znate..xD..

koliki plowak koje tezine olowo ..detaljnije..please...

bistroooo  !!
Evidentirano

Plovak <3
DIVER
Great White Shark

WWW Email
Odg: balerina
« Odgovor #14 : 14-07-2009, 18:40:57 »

Vidis Semire Ja stvarno neznam gdje bi ovoj temi bilo mjesto huh
U varalicarenje ? Nedaj boze grin
U ribolov bjele ribe svakako NE.
Musicarenje Ne
Mislim da trebate dobro razmisliti prije nego otvarate pojedine teme koje se stvarno kose sa sportskim ribolovom .
Pomenuta tehnika za koju je Semir trazio savjet je mozda  ribolov al sa sportskim ribolovom nema ama bas nista .
Bistro ba vodi thumb
Evidentirano

Sve uhvacene ribe poklanjam nasoj djeci
 Str: [1] 2   Gore
  Ispis  
« natrag naprijed »

Skoči na:  

BiH-Ribolov.com Forum | Powered by SMF 1.1.18. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Pegasus theme © Bloc
Učitava se...