Evo, nesto razmisljam o ovim kuglicama ili tirolcima kako sam primjetio da ih jos zovete. (Mrsko mi raditi danas, pa rekoh da naucim nesto novo o musicarenju :coo1l:)
Naime, ja ne kontam logiku, al nikako u ovome o cemu vi pisete. Kao sad, te kuglice su nemoralne, ali mozes napraviti nimfu, otezeti je koliko hoces i to je ok. Ili Kupiti tonuci podvez, na njega staviti otezanu nimfu, to ima da tone ko kamen, i to je sasvim u redu, ali staviti kuglicu na spagu nije.
Ne kontam razliku.
Doduse ja sam se ovim ribolovom poceo skoro baviti, i ne znam puno o tome, ali bih ipak volio da mi neko ovo malo pojasni. Mislim, postujem ja sve ove musicarske kodekse, i slazem se sa vecinom njih, volim sto se vodi racuna o prirodi, brine o ribljem fondu itd.... , ali kontam da nema ovdje i malo pretjerivanja drugovi. :lipsrsealed1:
Ja to dozivljavam ovako.
Sportski ribolov bi trebao biti dio kulture , sporta, stila zivota, zabava. To je duhovna nadgradnja covjeka. U ribolovu, kao i u svakom sportu trebaju postojati dva ravnopravna partnera da bi sport ostao sport. Zamisli nogometnu utakmicu gdje igra reprezentacija sa ekipom djece do 12 g. To nije ravnopravna borba. Ili da boksuju muskarac i zena za titulu prvaka svjeta. U svakom slucaju pobjednik bi se znao i prije zavrsetka meca. A i sama utakmica, mec, bi bilo mrcvarenje, neravnopravna, i komicna. I zato je potrebno pronaci onu finu crtu koja razdvaja tehnicku nadmoc i prednost ribara u odnosu na ribu. Umjetna musica imitira ono sto riba jede u prirodi i treba je ribi predstaviti kao da je to njena prirodna hrana, treba je prevariti da uzme umjetnu musicu.
I zato je musicarenje limitiralo svojom tehnikom, nacinom zabacivanja, nacinom prezentacije sta je to sto razdvaja sport od ekonomskog ribolova. Prije svega , lovna daljina je max 30m, i to je ona granica gdje riba ima sansu da te vidi pa da pobjegne, znaci ravnopravnis smo, ako bacas na vaser kuglu mozes zabaciti 50-100m i stime prelazis onu optimalnu granicu. Isto tako na vaser kugli vise tri muhe, sto je malo deplasirano, kao kad neko iz huje uzme 25 listica tobmole, svi ga geldaju malo cudno, nije to to. Isto je i sa sacmom na mahacem stapu ili tirolcem sa obicnim spinerom. Jednostavno, to je tolika tehnicka prednost za ribara, kao kad su kaubojci potamanili indijance zato sto su imali vatreno oruzje, stela protiv puske.
I u drugim sportovima imas striktna pravila, i ne vidim razloga da ih nema i u musicarenju.
I zapamtite, musicari se zbog zadovoljstva, zbog dozivljaja a ne da se natrpa zamrzivac. Nisam jednom bio u situaciji da prestanem loviti jer se dizu samo manji lipljanovi, 10-15 cm. Ljudi to je grihota, to su dvogodisnjaci koji tek treba da odrastu, da postanu polno zreli, da produze vrstu i da ulovimo pokojeg. Treba znati isto tako da je vrlo mali procent ribe koja uspije narasti do lovne velicine nekih 30 cmm. Od hiljade jajasca samo nekoliko, na prste ih mozes izbrojati uspiju da odrastu. Imaju oni i previse neprijatelja u samoj prirodi, od grabezljivaca , pa do zagadjenih voda, ili brana koje ljudi grade na rijekama.
Procitajte malo literature o zivotu ribe, kako joj je tesko da opstane, kakvi su joj uslovi, kakve je sve opasnosti vrebaju u samoj prirodi i na to jos dodajte faktor -covjek- pa cete vidjeti koliko je taj predivni svjet ugrozen.