*
  • Forum
  • Pomoć
  • Traži
  • Prijava
  • Članovi
  • Registracija
BiH-Ribolov.com Forum > Fly Fishing > Opsta diskusija (Moderatori: Veso, viba, minar, gammarus40) > Musicarenje!
Chat
 Str: 1 2 [3] 4   Dolje
« natrag naprijed »
  Ispis  
Autor Tema: Musicarenje!  (Posjeta: 12000 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
eldin
Gaga
*

Odg: Musicarenje!
« Odgovor #30 : 10-04-2007, 22:08:02 »

ja i nisam neki ribolovac ali mislim da to dvoje ne sopadaju u istu rijec "mušičarenje". :145:
Evidentirano
Upustvo za postavljanje fotografija mozete vidjeti ovdje [url]http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=4608.0[/url]
dylan
Gaga
*

« Odgovor #31 : 29-04-2007, 07:51:39 »

Pozdrav svima iz Siska.
Ja pecam na Kupi i ima dosta klena.Pokušao bih ga pecati na vaser kuglu i mušicu,ali iskreno nemam pojma ni kako ni kakvu mušicu,pa ako bi netko mogao odati kakav mali savjet.Hvala
Evidentirano
Lax
Mladica

« Odgovor #32 : 29-04-2007, 10:31:51 »

Zdravo Dylane!

Sto se tice musice, ja bi ti mogao savjetovati da probas imitaciju skakavca. A sad koliko je efikasan lov sa vaser kuglom nebi ti mogao reci. Klen je veoma interesantna ribica. Na mirnijim terenima obicno se veoma lukavo priblizi mamcu, uzme polako i ispljune brzo a da ne primjetis. Tako da u velicini slucajeva je pozeljno drzati oko na mamcu i dati kontru poslje nego sto ribica zijevne.

Bistro! 
Evidentirano

dylan
Gaga
*

« Odgovor #33 : 30-04-2007, 23:00:38 »

Hvala  :afro1:
Evidentirano
DINO..
Sabljarka

Email
« Odgovor #34 : 04-05-2007, 08:32:26 »

pozdrav

Što se tiće klena ja bi ti savjetovao mušice u crvenoj i crnoj boji dobro idu a nije neki problem loviti ga na vaser kuglu sa mušicama još jedan savjet trazi kuglu sa olovom a ne sa vodom imaces bolju kontrolu nad muhama a klen je halapljiv i ljeti veoma dobro uzima na muhe.Ako jos nesto treba u vezi ovog nacina ribolova pitaj pomoći ćemo.

bistro
Evidentirano

www.d-flyart.com
viba
Global Moderator
Great White Shark

50 years of fishing

Email
« Odgovor #35 : 05-07-2007, 23:54:55 »

Ogromna je razlika izmedju ribolova mahacem i standardnog spinera sa bocicom i par visecih muha. Za mene je jedino pravo musicarenje sa stapom musicarem.
Ovdje je rijec o nacinu prezentacije. Ljepota musicarenja se i sastoji u specificnom nacinu zabacivanja musice, sa spagom koja je profilisana za tu tehniku bacanja. Loviti se moze na povrsini, ispod same povrsine ili pri dnu sa otezanim predvezom.
Ono sto me nervira je upotreba olovnih kuglica,( vidio sam to kod talijana, ceha, madjara, austrijanaca i kod nasih, naravno) sto smatram nedozvoljenim , jer je to ustvari LAJNER sistem i nema nikakve veze sa musicarenjem. Prosto je nemoguce zabaciti takvu kombinaciju na pristojan nacin. Ja i na najbrzim vodama i na najdubljim vodama, ako zelim na dno, koristim samo tonuce predveze, forfange, pa koliko uspijem. Na Klokotu sam bezuspjesno pokusavao spustiti nimfu na 4-5 m dubine , do krupnih lipljana , ali nisam uspio zbo podvodnih struja i nikad nisam ni pomislio da stavim olovnu kuglicu. Necu i necu. To nije moj stil. Nazalos, primjetio sam te iste olovne kuglice i na zvanicnim takmicenjima, koje su sudije tolerisale...bio sam zalostan zbog toga...O tome sam vodi raspravu sa jednim starim zagrpcaninom, akademskim slikarom,  koji je otisao postidjen poslije. Naruzio sam ga ! Gospodo, moral je u pitanju, a ne kolicina ulovljene ribe. Dozivljaj je to sto vrijedi i o cemu pricamo, a ne glave i repovi riba ulovljenih na nedozvoljen nacin. 
Evidentirano

Viba – 50 years of fishing
Abulafia
Mladica

« Odgovor #36 : 19-11-2007, 09:23:16 »

Evo, nesto razmisljam o ovim kuglicama ili tirolcima kako sam primjetio da ih jos zovete. (Mrsko mi raditi danas, pa rekoh da naucim nesto novo o musicarenju :coo1l:)
Naime, ja ne kontam logiku, al nikako u ovome o cemu vi pisete. Kao sad, te kuglice su nemoralne, ali mozes napraviti nimfu, otezeti je koliko hoces i to je ok. Ili Kupiti tonuci podvez, na njega staviti otezanu nimfu, to ima da tone ko kamen, i to je sasvim u redu, ali staviti kuglicu na spagu nije.
Ne kontam razliku.
Doduse ja sam se ovim ribolovom poceo skoro baviti, i ne znam puno o tome, ali bih ipak volio da mi neko ovo malo pojasni. Mislim, postujem ja sve ove musicarske kodekse, i slazem se sa vecinom njih, volim sto se vodi racuna o prirodi, brine o ribljem fondu itd....  , ali kontam da nema ovdje i malo pretjerivanja drugovi.  :lipsrsealed1:
Evidentirano
DINO..
Sabljarka

Email
« Odgovor #37 : 19-11-2007, 10:20:02 »

neznam koliko si imao priliku da lovis ili da vidis kako to ide sa tirolcem par muha i olovo na kraju jednostavno receno smrt za lipena i po meni ga treba svugdje zabraniti a kad stavis olovo na podvez to ti dodje isto a samu muhu je puno teze opteretiti i nemoze imati tezinu kao kad stavis olovo znaci da se trebas malo i namuciti da bi dofatio svugdje dno sto sa tirolom nije problem nigdje
Evidentirano

www.d-flyart.com
Abulafia
Mladica

« Odgovor #38 : 19-11-2007, 10:28:21 »

Citat: DINO.. - 19-11-2007, 10:20:02
neznam koliko si imao priliku da lovis ili da vidis kako to ide sa tirolcem par muha i olovo na kraju jednostavno receno smrt za lipena i po meni ga treba svugdje zabraniti a kad stavis olovo na podvez to ti dodje isto a samu muhu je puno teze opteretiti i nemoze imati tezinu kao kad stavis olovo znaci da se trebas malo i namuciti da bi dofatio svugdje dno sto sa tirolom nije problem nigdje

U pravu si, nisam imao priliku ni vidjeti, a kamo li sam probati. Moguce da je razlika jako velika, ali meni nekako djeluje ko "mi ne mozemo sa nasom opremom doci do dna pa ne bi trebali ni ostali". Mozda nisam u pravu.  :laugh1:
Evidentirano
DIVER
Great White Shark

WWW Email
« Odgovor #39 : 19-11-2007, 10:41:45 »

Abulafia prijatelju za lov sa tirolcem  ti netreba nikakvo znanje niti moras biti ribolovac nije to napravito da se postigne veca dubina vec su to izmislili mesari  ljudi koji od pravog ribolova nemaju pojma e sad da bi se izjednacili sa pravim ribarima barem po broju uhvacenih riba su poceli da love na "grablje " kako se kod nas u Krajini kaze .
Al srecom mi u Bos. Krupi smo te stvari davno rijesili :knuppel2: :knuppel2: pa ko voli nek izvoli :afro1:
BISTRO OD DIVERA SA JEDNE JEDINE :coo1l:
Evidentirano

Sve uhvacene ribe poklanjam nasoj djeci
DINO..
Sabljarka

Email
« Odgovor #40 : 19-11-2007, 11:39:11 »

Koliko mi je poznato taj nacin ribolova je jos jedino na Neretvi dozvoljen ili oni koji love ne postuju propise al bi ga definitivno trebalo zabraniti lipljen bukvalno receno nema nikakve sanse i to je sto rece Ani mesarenje nikakav ribolov
Djeno jel jos uvjek dole kod vas dozvoljeno loviti tirolcem ili su donjeli odluku da zabrane taj nacin ribolova
Evidentirano

www.d-flyart.com
viba
Global Moderator
Great White Shark

50 years of fishing

Email
« Odgovor #41 : 19-11-2007, 12:25:11 »

Citat: Abulafia - 19-11-2007, 09:23:16
Evo, nesto razmisljam o ovim kuglicama ili tirolcima kako sam primjetio da ih jos zovete. (Mrsko mi raditi danas, pa rekoh da naucim nesto novo o musicarenju :coo1l:)
Naime, ja ne kontam logiku, al nikako u ovome o cemu vi pisete. Kao sad, te kuglice su nemoralne, ali mozes napraviti nimfu, otezeti je koliko hoces i to je ok. Ili Kupiti tonuci podvez, na njega staviti otezanu nimfu, to ima da tone ko kamen, i to je sasvim u redu, ali staviti kuglicu na spagu nije.
Ne kontam razliku.
Doduse ja sam se ovim ribolovom poceo skoro baviti, i ne znam puno o tome, ali bih ipak volio da mi neko ovo malo pojasni. Mislim, postujem ja sve ove musicarske kodekse, i slazem se sa vecinom njih, volim sto se vodi racuna o prirodi, brine o ribljem fondu itd....  , ali kontam da nema ovdje i malo pretjerivanja drugovi.  :lipsrsealed1:

Ja to dozivljavam ovako.

Sportski ribolov bi trebao biti dio kulture , sporta, stila zivota, zabava. To je duhovna nadgradnja covjeka. U ribolovu, kao i u svakom sportu trebaju postojati dva ravnopravna partnera da bi sport ostao sport. Zamisli nogometnu utakmicu gdje igra reprezentacija sa ekipom  djece   do 12 g. To nije ravnopravna borba. Ili da boksuju muskarac i zena za titulu prvaka svjeta. U svakom slucaju pobjednik bi se znao i prije zavrsetka meca. A i sama utakmica, mec, bi bilo mrcvarenje, neravnopravna, i komicna. I zato je potrebno pronaci onu finu crtu koja razdvaja tehnicku nadmoc i prednost ribara u odnosu na ribu. Umjetna musica imitira ono sto riba jede u prirodi i treba je ribi predstaviti kao da je to njena prirodna hrana, treba je prevariti da uzme umjetnu musicu.
I zato je musicarenje limitiralo svojom tehnikom, nacinom zabacivanja, nacinom prezentacije sta je to sto razdvaja sport od ekonomskog ribolova. Prije svega , lovna daljina je max 30m, i to je ona granica gdje riba ima sansu da te vidi pa da pobjegne, znaci ravnopravnis smo, ako bacas na vaser kuglu mozes zabaciti 50-100m i stime prelazis onu optimalnu granicu. Isto tako na vaser kugli vise tri muhe, sto je malo deplasirano, kao kad neko iz huje uzme 25 listica tobmole, svi ga geldaju malo cudno, nije to to. Isto je i sa sacmom na mahacem stapu ili tirolcem sa obicnim spinerom. Jednostavno, to je tolika tehnicka prednost za ribara, kao kad su kaubojci potamanili indijance zato sto su imali vatreno oruzje, stela protiv puske.
I u drugim sportovima imas striktna pravila, i ne vidim razloga da ih nema i u musicarenju.

I zapamtite, musicari se zbog zadovoljstva, zbog dozivljaja a ne da se natrpa zamrzivac. Nisam jednom bio u situaciji da prestanem loviti jer se dizu samo manji lipljanovi, 10-15 cm. Ljudi to je grihota, to su dvogodisnjaci koji tek treba da odrastu, da postanu polno zreli, da produze vrstu i da ulovimo pokojeg. Treba znati isto tako da je vrlo mali procent ribe koja uspije narasti do lovne velicine nekih 30 cmm. Od hiljade jajasca samo nekoliko, na prste ih mozes izbrojati uspiju da odrastu. Imaju oni i previse neprijatelja u samoj prirodi, od grabezljivaca , pa do zagadjenih voda, ili brana koje ljudi grade na rijekama.

Procitajte malo literature o zivotu ribe, kako joj je tesko da opstane, kakvi su joj uslovi, kakve je sve opasnosti vrebaju u samoj prirodi i na to jos dodajte faktor -covjek- pa cete vidjeti koliko je taj predivni svjet ugrozen.
Evidentirano

Viba – 50 years of fishing
Abulafia
Mladica

« Odgovor #42 : 19-11-2007, 12:42:08 »

Aferim Viba flaggen10
Ili sto bi drevni grci rekli "No comment"
Evidentirano
angler
Sabljarka

« Odgovor #43 : 19-11-2007, 16:42:43 »

U potpisu Abulafiinog komentara sam i ja......svaka cast Viba.
Na zalost, kako ahbab Dino rece, u Neretvi ne odustaju od tirolca, a treba vremena da bi krivu Drinu ispravili. Doduse moze i brze :knuppel2: :knuppel2: :knuppel2:
Evidentirano

Ribe su isuvise vrijedne da bi ih uhvatili samo jednom!
addy23
Global Moderator
Orca

Na dužnosti Požarnog

ramicadnan@hotmail.com
Email
« Odgovor #44 : 05-12-2007, 02:26:24 »

Raja evo jedan super website. Ima absolutno sve o fly fishing.

http://www.sexyloops.com

Bistroooo!!!!!!!!

Addy
Evidentirano

Str: 1 2 [3] 4   Gore
  Ispis  
« natrag naprijed »

Skoči na:  

BiH-Ribolov.com Forum | Powered by SMF 1.1.18. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Pegasus theme © Bloc
Učitava se...