|
Harr
|
 |
« : 09-09-2006, 17:17:35 » |
|
Bistro! Evo da otvorimo i ovu temu da ne cami prazna. Musicarenje, dali se ovaj nacin ribolova moze podjeliti. Ovim mislim na razlicite nacine prezentiranja musica. Tako imamo klasicno musicarenje mahacem i musicarenje uz pomoc vodene kugle gdje vezemo vise musica na predvez i prezentiramo ih ribama. Moje licno misljanje je da ova dva nacina ribolova nikako ne mozemo svrstati pod istim imenom " musicarenje" . Kakva su vasa razmisljanja na ovu temu? Bistro!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
Upustvo za postavljanje fotografija mozete vidjeti ovdje [url]http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=4608.0[/url]
|
|
DINO..
|
 |
« Odgovor #1 : 11-09-2006, 13:59:54 » |
|
Ta dva naćina nikako nemogu ići zajedno jedino im je zajednićko muha i ništa drugo.Mada i jedan i drugi naćin ima svoje prednosti.Mahavac je boji jer manje plaši ribu dok opet sa koglom možemo zabaciti gdje mahavcem ne možemo a i ribi ponuditi više muha odjednom
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odgovor #2 : 17-09-2006, 00:00:37 » |
|
Kao sto je moj imenjak vec rekao zajednicko je samo muha a ostatak je nebo i zemlja.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
” Nismo birali ni zemlju ni mesto gde ćemo se roditi, ni narod u kojem ćemo se roditi, ni vreme u kojem ćemo se roditi, ali biramo jedno – da li ćemo biti ljudi ili neljudi. ”
|
|
|
|
DINO..
|
 |
« Odgovor #3 : 21-09-2006, 12:46:42 » |
|
Sve je mušićarenje pa ćak i lov podvodnom muhom kod nas je na Plivi strogo zabranjen potamani lipljena.Al kako sad svrstati te tri vrste koja im imena dati da se zna kad spomenemo sta je lov mahavcem,kuglom ili olovom (podvodne muhe)?Sta vi mislite i predlažete kako kategorisati? bistro
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odgovor #4 : 02-10-2006, 23:13:21 » |
|
Imenjace evo posto niko od specijalca za musicarenje ne odgovara na ovo tvoje pitanje probacu ja laik za ovu temu.Ja bih ribolov stapom mahacem nazvao po engleski Fly Fishing ,a ovo nase sa kuglom i olovom "ribolov muhom".To je samo moj prijedlog a volio bih cuti i misljenja ostalih.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
” Nismo birali ni zemlju ni mesto gde ćemo se roditi, ni narod u kojem ćemo se roditi, ni vreme u kojem ćemo se roditi, ali biramo jedno – da li ćemo biti ljudi ili neljudi. ”
|
|
|
|
DINO..
|
 |
« Odgovor #5 : 03-10-2006, 10:43:39 » |
|
Nije loše imenjaće vidjećemo sta drugi misle.Vjerujem da bi Harr imao neko priklado ime. Inaće slabo smo nešto aktivni.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
x-man
|
 |
« Odgovor #6 : 03-10-2006, 12:56:46 » |
|
Vozdra Edinosi ! Mislim da "ribolov muhom" nije bas orginalan naziv za ovo nase sa olovom i kuglom posto je to u stvari prevod sa Engleskog to jest "Fly Fishing".Nisam pametan za neki drugi naziv ,trebalo bi da se jave ovi nasi mahaci i ostali da nam oni nesto predloze za ovo musicarenje .muholov i slicno!!!! Bistro !!! ;D
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Harr
|
 |
« Odgovor #7 : 03-10-2006, 20:54:58 » |
|
Pa jest vala bas ja zakuhao i onda se usutio nije fino od mene. Ja sam se nadao ovim pitanjem potaknuti i one ribolovce koji love sa vaser kuglom da se ukljuce u formu no medjutim corak slab odaziv. Svagdje u svijetu se musicarenje naziva Fly fishing i tad se misli na lov sa mahacem mi ovdje samo bi trebali prodiskutovati nas nacin lova a to je vodena kugla i roj muha. Kako to nazvati? Trenutno mi nista ne pada napamet a sto bi bilo pametno, ali nadoce nesto. Bistro!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
DINO..
|
 |
« Odgovor #8 : 04-10-2006, 10:21:19 » |
|
Kod nas na Plivi se i koristi termin vaser kuglom al sta mislite da ostavimo izraz fly fishing za mahavac a da ovom nasem nacinu sa kuglom damo naziv "mušicarenje" nekako je naj jednostavnije. pozdrav svima BISTRO
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Gaza
Gaga
|
 |
« Odgovor #9 : 10-10-2006, 22:42:51 » |
|
Halo Edine, dokad se smije lovit lipljen na Plivi? Kako ja razumi smije se loviti samo na suhu musicu i mahac. Gdje se mogu kupit dozvole i koliko kostaju? Na sto se lovi tad i gdje mogu kupiti musice? Radovalo bi me kad bi mi odgovorio. 01.11 se ovdje ne radi mozda i "skoknem" do plive. Hvala i bistro! Valjda ce i vrijeme bit malo bolje nego na slici:
[privitak je izbrisao admin]
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
DINO..
|
 |
« Odgovor #10 : 11-10-2006, 10:02:29 » |
|
Pozdrav Gaza Od 1 oktobra je zabrana i traje do 1 marta al lokalni ribari uglavnom pecaju na plovak lipljena na jezeru na muhe ti slabo ko ide. cijena dnevne dozvole ti je 10KM Mislim da je ta cijena i u republici srpskoj ista gornji tok Plive i puno je bolji za mušićarenje. mozes loviti samo povrsinskom musicom sa kuglom ili mahavcem. Sto se tice mušica mogu ti poslati par pa da probaš besplatno nije problem Imaš moj mejl ovde na stranici pa se javi pozdrav bistro
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
edib
Gost
|
 |
« Odgovor #11 : 12-10-2006, 23:51:17 » |
|
Veliki pozdrav svim i BISTRO Prvi put sam na ovom forumu .Vidim da pricate o nazivima i klasifikaciji .A kad ce prica o ribolovu i iskustvima . Da li je neko bio skoro na Plivi . 8)
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odgovor #12 : 13-10-2006, 23:10:44 » |
|
Bistro Edibe kaó prvo zelim ti pozeljeti dobrodoslicu na forum.Mi smo sa forumom krenuli nedavno tako da se nadam da se ovdje biti price o svemu i da ce ovaj forum biti mjesto na kom cemo se dotaktiti svih tema interesantnih za nas hobby.Nadam se da ces nas i ti podrzati u tome svojim komentarima,savjetima i naravno dobronamjernim kritikama .Jos jednom dobrodosao i BISTRO
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Lax
|
 |
« Odgovor #13 : 16-10-2006, 21:37:20 » |
|
Cao! Ja sam isto za da se musicarenje podijeli u dvije podgrupe, na primjer: ribolov mahacim stapom, ribolov vaser kuglom, jer stvarno ove dvije kategorije imaju skroz razlicite definicije i prema mom misljenju nesvrstavaju u istu grupu.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Gaza
Gaga
|
 |
« Odgovor #14 : 16-10-2006, 22:01:53 » |
|
Pozdrav Gaza Od 1 oktobra je zabrana i traje do 1 marta al lokalni ribari uglavnom pecaju na plovak lipljena na jezeru na muhe ti slabo ko ide. cijena dnevne dozvole ti je 10KM Mislim da je ta cijena i u republici srpskoj ista gornji tok Plive i puno je bolji za mušićarenje. mozes loviti samo povrsinskom musicom sa kuglom ili mahavcem. Sto se tice mušica mogu ti poslati par pa da probaš besplatno nije problem Imaš moj mejl ovde na stranici pa se javi pozdrav bistro
Zdravo Edine, hvala na informacijama i ponudi. Ove godine je nazalost rok prosao, ali cujemo se za slijedecu godinu. Bistro!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|