stitar-ŠARAN
|
 |
« : 06-06-2010, 22:28:23 » |
|
drustvo bistro ! dali mi moze netko svjet dati kako da krenem sada poslje ovih velikih kisa sa lovom na sarana.sava je velika i trenutno se nemoze obali doci ali cim se povuce krenio bih sa pecanjem. unaprijed hvala bistro 
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Admir
Gaga
|
 |
« Odgovor #1 : 06-06-2010, 23:54:17 » |
|
Zar nije sad lovostaj na šarana on se sad mrijesti.. 
|
|
|
Evidentirano
|
Ado
|
|
|
Carp lover
Gost
|
 |
« Odgovor #2 : 07-06-2010, 00:32:43 » |
|
Zar nije sad lovostaj na šarana on se sad mrijesti..  Care lovostaj je prekinut prije 6 dana! 
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
stitar-ŠARAN
|
 |
« Odgovor #3 : 07-06-2010, 08:00:57 » |
|
lovostaj 1.4-31.5 sta mislite na moje postavljeno pitanje
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
candr Bn
|
 |
« Odgovor #4 : 07-06-2010, 09:06:48 » |
|
Prvo pitanje bi bilo jel' pecas iz camca ili sa obale? A prva stvar koju bi trebao da uradis je da uocis prisustvo sarana.Jer ako ga nema u blizini dzaba ti sav trud. Ako pecas iz camca to je 70% laksi nacin. Pecanje s obale je u nasim uslovima Sizifov posao.Ne znam na kom dijelu Save pecas ali znam da su obale vazda ''zauzete''.Moja vikendica,moja njiva,moj put,moja suma itd,su najcesce recenice na koje mi ribolovci nailazimo na Savi ako hocemo pecati s obale. Camcem je mnogo lakse.U rano jutro(zora) otisnes se od obale(ne paleci pentu) i 'naveslas' do matice.Lagano se pustis da te voda nosi i posmatraj.Ako sarana ima u blizini 100% ces primjetiti njegovu aktivnost na povrsini i to najcesce uz obalu gdje ima panjeva,krsa,oborenog drveca u vodi i gdje je nepristupacno prici s obale.Nerijetko se zna izbacivati i u samoj matici.No,bitno je da ga ima. Da ne bih pisao dugacke textove ti me usmjeri na koji nacin zelis pecati pa cu da nstavim
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
stitar-ŠARAN
|
 |
« Odgovor #5 : 07-06-2010, 23:37:08 » |
|
ja bi sa obale pecao.neznam kako da krenem?dali bi trebao ujutro otici na to svoj mjesto pa gledati povrsinu vode?kako znas kad se saran izbaci hvala
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
candr Bn
|
 |
« Odgovor #6 : 08-06-2010, 08:18:59 » |
|
Rano ujutro odes na obalu i posmatras.U ovom periodu saran se jos uvijek mrijesti.Negdje se vec izmrijestio ali je i dalje jako aktivan na povrsini sa prvim jutarnjim zracima sunca.I to bukvalno cijelim tijelom se izbace iznad vode tako da ga je lako prepoznati.Nije lose ponijeti i dvogled.Moje misljenje je da sve sto mozes da vidis mozes i da ''privuces'' na hranu.Najbolje je da izaberes neko mjesto gje je voda nesto mirnija,pa makar to bilo i uz samu obalu.Ne brini sto je to recimo 2,3,5 ili 10m od obale,saran ce prici.Voda bi trebalo da je mirnija iz razloga sto se duze zadrzava primama koju bacas.Naravno,bilo bi pozeljno da u blizini hranjenog mjesta ima kakvih panjeva ili slicno ali nije neophodno. E,onda krece hranjenje.Broj jedan kod pecanja sarana je strpljenje.Kako kod hranjenja tako i kod pecanja.Ne treba odmah na jedno mjestu izruciti 2-3 'jupolke' i ocekivati odmah sarana.Ukoliko je voda nesto jaca i nosi tvoju primamu ,mozes da hranis uz pomoc,recimo,vrecice od paprika.Kuvani kukuruz naspes u vrecicu,svezes je malo jacim konopcem i bacis na zeljeno mjesto,a najbolje je da to uradis camcem(ako nemas camac onda zamolis nekoga ko ima da samo spusti)Malo razmisli i o sastavu samog dna.Obicno gdje je Sava mirnija tu ima i mulja(bar na ovom dijelu gdje ja pecam).U tom slucaju uz kukuruz dodaj pticije hrane i kugli od praskaste hrane(umjesene sa zemljom da budu teze).Tu smjesu ne samo da voli saran nego i sitna bijela riba koja ce svojom hiperaktivnoscu da ti ocisti mjesto od mulja.U tom slucaju dobio si savrsen spot na koji mozes precizno da hranis.O tempu hranjenja ne mogu ja odavde da ti pisem.Zavisi od kolicine sarana,od kolicine bijele ribe,od brzine vode,od toga cime hranis...Neke stvari se jednostavno mogu nauciti samo na vodi 
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
stitar-ŠARAN
|
 |
« Odgovor #7 : 09-06-2010, 17:10:08 » |
|
bas ti hvala
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Nikola2909
|
 |
« Odgovor #8 : 25-09-2010, 21:50:34 » |
|
zbog ovih kisa sava je sada prevelika.sta vi mislite kada pocne da opada dali bih trebao kreniti sa hranjenjem opet i kako da hranim.pecam sarana.mislio sam si mjesto za jesen i zimu da pripremim.do sada sam hranio sa kukuruzom. hvala i 
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Šiljo hr.
|
 |
« Odgovor #10 : 25-04-2011, 09:13:08 » |
|
Prika dobrodošao na Forum! Nadam se da si vidio temu o šaranskom ribolovu. Tamo imaš sve što te zanima a dečki su odlični u tome.
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Holcer
|
 |
« Odgovor #11 : 19-06-2011, 10:01:56 » |
|
Hvata li ko,sta na savi...
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Nikola2909
|
 |
« Odgovor #12 : 19-06-2011, 21:37:35 » |
|
bistro
moji radne kolege su sinoc bili i imali su jednog smudja.Saran se nije javljao niti se kazu pojavljivao na povrsini.Sta vi mislite dali je mozda vodotaj,sava naglo opada.ja planiram od sutra opet poceti hraniti pa bih sada ove praznike izkoristio.sta mislite kako je najbolje da postupim! sto se hranjenja i pecanja tice
hvala i bistro
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
žac
|
 |
« Odgovor #13 : 19-06-2011, 23:05:52 » |
|
Nikako ne hraniti na dijelu gdje kažeš da se riba ne javlja. Pronaći ju na bilo koji način, ili da ju vidiš ili da ti netko kaže gdje je on lovio, i ulovio, po ovakvom vodostaju. Nakon probnog hranjenja vidjeti reakciju, znači dali se šaran javlja. Ako vidiš znakove ribe nastavi. Svi ostali problemi kao bijela riba su tek sada na redu. No treba biti uporan. Loviti na veče mamce, više zrna kukuruza, ubacivati dio neprokuhanog kukuruza u partikl i slično.
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Scorp
Global Moderator
Orca

C&R
|
 |
« Odgovor #14 : 20-06-2011, 10:21:31 » |
|
Evo i mene nesto zanima kad je Zac vec raspolozen da odgovara, a nadam se da ce se i ostali ukljuciti jer je ova tema dosta zanimljiva. Prema nasem Zakonu upotreba sonara nije dozvoljena tako da na taj nacin ne mogu utvrditi koliko ribe se nalazi na određenom dijelu rijeke na kojem mislim pecat, s tim sto sigurno znam da tu ima sarana (ali u kojem broju takođe ne znam). Dakle, znam samo ono sto mogu vizuelno opazit. Na tim dijelovima se nikad nije pecalo na boile. E, sad kako bi boila trebala izgledat i sta sadrzavat to vec znam, ovdje me zanima kako da u uslovima u kojima ne znam koliko i kakve ribe ima odredim kolicinu potrebnog partikla? Pecao bi na uzem dijelu rijeke sa sporijim tokom. Znaci sta bi partikal u takvim uslovima otprilike trebao sadrzavat i koliko dnevno hranit?
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|