ljudi sto vise poribljavajte a sto manje ribe noste kuci.
Vece ulove ili noste kuci ili vratite u vodu a manje molim vas vracajte jer svake godine se smanjuje broj riba.A sto se tice uzgoja ja imam jedno jezerce povis moje kuce koje sam ja iskopao i u njemu drzim sarane,babuske i deverike a ima i 4 soma od 2 kg.Volio bih kad bi cuo da jos neko uzgaja ribe ali ne da ih uzgaja i proda ili uzgoji pa pojede

.Prosle sam godine na jedenu malu rijeku pustio 8 sarana i kad sam se vracao kuci na putu sam nasao 50 KM

.Nisam ja rekao da kad pustite ribe da cete i vi naci pare

nego to vam je dobro dijelo i sigurno cete imati veci ulov!!!
Krasno!!
Neznam šta je za tebe manja riba, a šta veča al nešto mi tu ne štima.
Napišeš da ako puštamo male imat č

veći ulov!! Vjerovatno misliš na kvantitetu, a ne na kvalitetu. Veće ribe su za mene bogatsvo ulova i nikako nebi trebao izjavljivat ili ih pustit ili ih nosit doma

Evo malo i o uzgoju šarana:
Minimalna veličina jezerca za uzgoj šarana je 15x20m, a optimalna je 50x50. Dubina bi trebala bit oko 1m, a idealno je da je dno obraslo travom. Zbog manipulacije sa maticama i mlađom, vrlo je važno da se može iz njega ispustiti voda.
Priprema dna za uzgoj šarana bi trebala ić na sljedeči način:
Dno bi prvo trebalo prorati i dezinficirati vapnom. Nakon toga se graba ostavi još neko vrijeme bez vode da se zatravi i kad trava naraste do 15cm upušta se voda. Dobro je još i jedan dio jezera navesti šljunak iz neke rijeke i šljunčare. . Ribnjičarska praksa je pokazala da takva mjesta šaran voli i treba u fazi mrijesta.
Količina šarana se u jezero nasađuju prema površini vode. u praksi to znači da je u jezero npr. površine 100x50 optimalno pustiti 3 ženke od 5-8kg i 6 mužjaka težine 5-6kg.
Ribe se puštaju u jezero krajem ožujka ili ranije da se malo aklimatiziraju i pripreme za mrijest.
Ribama je za mrijest vrlo važan mir, važno je da ga prilikom mrijesta ne uznemiravamo bukum auta ili nečim sl, a opet je važno često obilaziti jezerce kako bi vidjeli što se dešava ali vrllo diskretno.
Na kraju krajeva da bi mrijest uspio mora se poklopit temperatura vode kroz nekoliko dana, a da bi mlađ preživjela (kada se izlegne) potrebno ju je i sa nečim hranit.
O tome mogu napisat neki drugi put.
Pozz