*
  • Forum
  • Pomoć
  • Traži
  • Prijava
  • Članovi
  • Registracija
BiH-Ribolov.com Forum > Ribolov Bijele Ribe > Opsta diskusija (Moderatori: Svabo, JAFA, elvas, kalja) > poribljavanje i uzgoj
Chat
 Str: [1] 2 3   Dolje
« natrag naprijed »
  Ispis  
Autor Tema: poribljavanje i uzgoj  (Posjeta: 9377 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Nihad V.
Saran

poribljavanje i uzgoj
« : 14-03-2010, 11:01:30 »

ljudi sto vise poribljavajte a sto manje ribe noste kuci.Vece ulove ili noste kuci ili vratite u vodu a manje molim vas vracajte jer svake godine se smanjuje broj riba.A sto se tice uzgoja ja imam jedno jezerce povis moje kuce koje sam ja iskopao i u njemu drzim sarane,babuske i deverike a ima i 4 soma od 2 kg.Volio bih kad bi cuo da jos neko uzgaja ribe ali ne da ih uzgaja i proda ili uzgoji pa pojede  uplakan .Prosle sam godine na jedenu malu rijeku pustio 8 sarana i kad sam se vracao kuci na putu sam nasao 50 KM  grin .Nisam ja rekao da kad pustite ribe da cete i vi naci pare  laugh nego to vam je dobro dijelo i sigurno cete imati veci ulov!!!
Evidentirano

Travian 
Upustvo za postavljanje fotografija mozete vidjeti ovdje [url]http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=4608.0[/url]
sonic
Global Moderator
Great White Shark

Odg: poribljavanje i uzgoj
« Odgovor #1 : 14-03-2010, 11:53:44 »

Citat: nihad v. - 14-03-2010, 11:01:30
ljudi sto vise poribljavajte a sto manje ribe noste kuci.Vece ulove ili noste kuci ili vratite u vodu a manje molim vas vracajte jer svake godine se smanjuje broj riba.A sto se tice uzgoja ja imam jedno jezerce povis moje kuce koje sam ja iskopao i u njemu drzim sarane,babuske i deverike a ima i 4 soma od 2 kg.Volio bih kad bi cuo da jos neko uzgaja ribe ali ne da ih uzgaja i proda ili uzgoji pa pojede  uplakan .Prosle sam godine na jedenu malu rijeku pustio 8 sarana i kad sam se vracao kuci na putu sam nasao 50 KM  grin .Nisam ja rekao da kad pustite ribe da cete i vi naci pare  laugh nego to vam je dobro dijelo i sigurno cete imati veci ulov!!!

Krasno!!
Neznam šta je za tebe manja riba, a šta veča al nešto mi tu ne štima.
Napišeš da ako puštamo male imat čemo veći ulov!! Vjerovatno misliš na kvantitetu, a ne na kvalitetu. Veće ribe su za mene bogatsvo ulova i nikako nebi trebao izjavljivat ili ih pustit ili ih nosit doma  buck2

Evo malo i o uzgoju šarana:
Minimalna veličina jezerca za uzgoj šarana je 15x20m, a optimalna je 50x50. Dubina bi trebala bit oko 1m, a idealno je da je dno obraslo travom. Zbog manipulacije sa maticama i mlađom, vrlo je važno da se može iz njega ispustiti voda.
Priprema dna za uzgoj šarana bi trebala ić na sljedeči način:
Dno bi prvo trebalo prorati i dezinficirati vapnom. Nakon toga se graba ostavi još neko vrijeme bez vode da se zatravi i kad trava naraste do 15cm upušta se voda. Dobro je još i jedan dio jezera navesti šljunak iz neke rijeke i šljunčare. . Ribnjičarska praksa je pokazala da takva mjesta šaran voli i treba u fazi mrijesta.
Količina šarana se u jezero nasađuju prema površini vode. u praksi to znači da je u jezero npr. površine 100x50 optimalno pustiti 3 ženke od 5-8kg i 6 mužjaka težine 5-6kg.
Ribe se puštaju u jezero krajem ožujka ili ranije da se malo aklimatiziraju i pripreme za mrijest.
Ribama je za mrijest vrlo važan mir, važno je da ga prilikom mrijesta ne uznemiravamo bukum auta ili nečim sl, a opet je važno često obilaziti jezerce kako bi vidjeli što se dešava ali vrllo diskretno.

Na kraju krajeva da bi mrijest uspio mora se poklopit temperatura vode kroz nekoliko dana, a da bi mlađ preživjela (kada se izlegne) potrebno ju je i sa nečim hranit.
O tome mogu napisat neki drugi put.

Pozz
Evidentirano

C&R
Nihad V.
Saran

« Odgovor #2 : 14-03-2010, 19:27:05 »

svaka cast  thumb sto si napisao oto o uzgoju sarana.Ja sam mislio da je pozeljno da se vece ribe vracaju a i manje jer ce te manje ribe narasti i praktici ces imati veci ulov  :kiss1: .
BISTO!!!
Evidentirano

Travian 
Scorp
Global Moderator
Orca

C&R

« Odgovor #3 : 14-03-2010, 21:33:21 »

Citat: nihad v. - 14-03-2010, 19:27:05
svaka cast  thumb sto si napisao oto o uzgoju sarana.Ja sam mislio da je pozeljno da se vece ribe vracaju a i manje jer ce te manje ribe narasti i praktici ces imati veci ulov  :kiss1: .
BISTO!!!

znas li koliko toj manjoj treba da naraste pa da imamo veci ulov?
zar onda nije bolje odmah vracati velike i tako imati jos veci ulov thumb.
uostalom ne razumijem dio tvog posta zasto bi se bas vece ribe nosile kuci! ako se vec mora nesto ponijeti (a preporucujem da se ne nosi nista) onda to svakako nije veca riba, pogotovo saran, jer veliki saran i nije bas za konzumiranje, a ne vidim drugi razlog osim konzumiranja zasto bi se odnio, osim ako nije ne daj Boze radi trofeja buck2
Evidentirano

www.elementbaits.com
Nihad V.
Saran

« Odgovor #4 : 14-03-2010, 22:11:16 »

ma de ima svakakvih ljudi kod nas  sad oni sve sto upecaju nose kuci a ja samo sam 5 ili 6 riba ponjeo kuci jer su mi trebale da nahranim somove u mom jezeru a sto se tice poribljavanja blizum moje kuce se otvorilo privatno pecaliste na kojem imaju samo sarani,stuke i somovi.Sad ce se pocet tu naplacivat a taj covjek cije je to jezerce svake godine pusti oko 1 tonu riba a kad je vrijeme mrijesta sarana zabranjeno je pecanje  grin.
BISTRO!!!
Evidentirano

Travian 
Scorp
Global Moderator
Orca

C&R

« Odgovor #5 : 15-03-2010, 07:51:45 »

Citat: nihad v. - 14-03-2010, 22:11:16
ma de ima svakakvih ljudi kod nas  sad oni sve sto upecaju nose kuci a ja samo sam 5 ili 6 riba ponjeo kuci jer su mi trebale da nahranim somove u mom jezeru a sto se tice poribljavanja blizum moje kuce se otvorilo privatno pecaliste na kojem imaju samo sarani,stuke i somovi.Sad ce se pocet tu naplacivat a taj covjek cije je to jezerce svake godine pusti oko 1 tonu riba a kad je vrijeme mrijesta sarana zabranjeno je pecanje  grin.
BISTRO!!!

gdje je to jezero (pecaliste) o kojem govoris?
Evidentirano

www.elementbaits.com
Nihad V.
Saran

« Odgovor #6 : 15-03-2010, 13:32:17 »

u doboj istoku u brijesnici velikoj
Evidentirano

Travian 
Nihad V.
Saran

« Odgovor #7 : 16-03-2010, 13:03:07 »

UZGOJ KLENA:
Za klena je potrebno puno brzaka i virova.Zbog toga malo ribnjaka ga uzgaja.Sto se tice prehrane klen jede zabe,razno voce i sve vrste insekata a omiljeni insekt mu je skakavac dok ljeti nocu se okupi roj musica povis vode i on ih hvata u zraku a neke i upadnu u vodu.Klenu treba da podloga bude negdje kamenita a negdje sa sitnim pijeskom.U tom jezercetu ili potoku gdje cete ga drzati mora da bude i mala brana jer on u tu branu polaze svoja jaja.Sezona parenja im je od proljeca i tad nesmijete da budete blizum jezerceta.Muzijacima puno pocrveni peraje a zenke dobiju tackice po sebi.Zenka polaze od 50.000 do 200.000 hiljada jajasaca.

BISTRO!!! grin
Evidentirano

Travian 
Ledu
T h y m a l l u s
Global Moderator
Orca

Bolje dvije hladne pive nego jedna topla

Email
« Odgovor #8 : 16-03-2010, 13:16:54 »

hajd ljudi pisite jos o uzgajanju riba u malim privatnim ribnjacima, ova tema mi je super zanimljiva
Evidentirano

Scorp
Global Moderator
Orca

C&R

« Odgovor #9 : 16-03-2010, 15:09:07 »

Citat: nihad v. - 16-03-2010, 13:03:07
UZGOJ KLENA:
Za klena je potrebno puno brzaka i virova.Zbog toga malo ribnjaka ga uzgaja.Sto se tice prehrane klen jede zabe,razno voce i sve vrste insekata a omiljeni insekt mu je skakavac dok ljeti nocu se okupi roj musica povis vode i on ih hvata u zraku a neke i upadnu u vodu.Klenu treba da podloga bude negdje kamenita a negdje sa sitnim pijeskom.U tom jezercetu ili potoku gdje cete ga drzati mora da bude i mala brana jer on u tu branu polaze svoja jaja.Sezona parenja im je od proljeca i tad nesmijete da budete blizum jezerceta.Muzijacima puno pocrveni peraje a zenke dobiju tackice po sebi.Zenka polaze od 50.000 do 200.000 hiljada jajasaca.

BISTRO!!! grin

Ja se ne bi slozio da je za klijena potrebno puno brzaka i virova pa ga zbog toga malo ribnjaka uzgaja, jer je karakteristika klijena da je to jedna od najprilagodljivijih riba i da opstaje tamo gdje mnoge druge ribe ne bi mogle.
Kao primjeru cu navesti jedno malo jezerce stotinjak metara od moje kuce koje je krcato klijenom. Kako mozes pretpostaviti nema ni brzaka ni virova. Dno također nije ni kamenito ni pjeskovito nego muljevito.

Razmnozava se između aprila i juna kada voda dostigne temperaturu od 15 stepeni.
Klijen ima raznolike prehrambene navike: mekušci, rakovi, mlađ, punoglavci, razne larve, kopneni i vodeni insekti, biljni i organski otpaci, mahovina, alge, voće.
Evidentirano

www.elementbaits.com
pache
Saran

Email
« Odgovor #10 : 16-03-2010, 15:18:35 »

Jablaničko jezero je nekad bilo puno klijena i to ogromnih.U Salakovačkom jezeru ima klijena pa mislim da mu nisu prijeko potrebni brzaci.
Evidentirano
Nihad V.
Saran

« Odgovor #11 : 16-03-2010, 19:59:48 »

ma nisu potrebni brzaci i virovi ali ja sam mislio napisati gdje on voli zivjeti i on voli pjeskovito dno vjeruj mi a nisam znao da i u jerercetima ima klenova  scratchhead.

Uzgoj babuske:
Ovo je riba dna, sa koga jede dijelove biljaka i životinjice. Ljeti, kada je vrijeme toplije i metabolizam brži, hrani se intenzivnije, a zimi pada u skoro potpuno latentno stanje. U stanju je da preživi u u vodama koje se potpuno lede zahvaljujuci kožnoj izlucevini koja se ne mrzne.Babuške se hrane na dnu. Naravno, svako pravilo ima izuzetaka, pa treba imati u vidu, da u toku dana, posebno rano ujutro i predvece babuške prilaze bliže obali i hrane se medu priobalnim biljem,tada se podižu i na 70-80 cm od dna i tada nesmijete biti blizum jezerceta.Pari se zajedno sa karašem u maju i junu.
BISTRO
O kojoj god vas ribi zanima uzgoj pitajte jer mozda znam!!!
Evidentirano

Travian 
Scorp
Global Moderator
Orca

C&R

« Odgovor #12 : 16-03-2010, 20:58:39 »

evo ti slika jezerceta u kojem ima toliko klijena da ne povjerujes

a kad si vec pomenuo i babuske takođe
Evidentirano

www.elementbaits.com
pache
Saran

Email
« Odgovor #13 : 16-03-2010, 22:11:58 »

Koliko je meni poznato babuške su sve ženke i nemogu se mrijestiti ako nema druge vrste ribe.
Evidentirano
Nihad V.
Saran

« Odgovor #14 : 16-03-2010, 22:20:52 »

Uzgoj soma:
Somu se izgleda sviđaju mirne,duboke i spore vode.Morate mu napreviti nesto kao što su obale,zaštitni kameni zidovi,vrtlozi,jarci usred voda,potopljena stabla,stjenoviti nasipi,nabačeno kamenje,gradilišta.Zimi je voda hladna pa mu je prehrambena aktivnost malena. Sa zatopljenjem vode u aprilu i maju skraćuje se probavni režim.Zimu provodi ukopan u mulj u najdubljim područjima jezera ili rijeke.Mlad soma jede planktone a kada naraste som se hrani:ribama i rakovima,školjkama,vodenim puževima,na površini ugrabi i proguta žabe,glodavce i vodene ptice.Som se razmnozava izmedu maja i juna kada temperatura vode dostigne 20 stepeni a zenka polozi do 20.000 jajasaca.Nesmijete jezeru prilaziti 10 dana poslije toga jer se poslije mrijesta nakon 10 dana mlada izleze.

Evidentirano

Travian 
 Str: [1] 2 3   Gore
  Ispis  
« natrag naprijed »

Skoči na:  

BiH-Ribolov.com Forum | Powered by SMF 1.1.18. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Pegasus theme © Bloc
Učitava se...