Hvala svima na informacijama. Odmah da kazem, ne mislim ribe drzati u nekim ekstremnim uslovima, tako da pri odabiru rbe ne treba odmah gledati koja je riba najizdrzljivija.
Sto se tice hlora u gradskoj vodi, naravno nije dobar ni za ribe ni za biljke, ali ne bih ni koristio vodu direknto iz vodovoda, vec bi istu prvo drzao minimalno 48 sati u posebnom, manjem rezervoaru, pa dodavao u ribnjak kako bih nadoknadio gubitak koji bise javljao isparavanjem.
Voda bi bila obogacena kisikom i prociscena prolaskom kroz sloj od neki 40 cm sljunka gdje bi bilje koristile nakupljene nitrate iz vode (koliko sam skontao, nitrati su produkt djelovanja bakterija na opasne materije iz ribljeg izmeta, posebice amonijak). Dakle, biljke su te koje uklanjaju stetne materije i koriste ih za hranu.
Meni je prvenstveno bitno da je riba cipridna (ha, nesto novo sam naucio), i da ne preraste ribnjak, koji ce biti najvjerovatnije dim. 2m sa 1m, dubine oko 80 cm., te da se moze lako nabaviti a pri tome ne mislim odlazak na neko jezero. Nemam nista protiv pecanja, ali sam u guzvi oko pripreme za akvaponiku te uz redovan posao nemam vremena ici i hvatat je - a osim toga, samo sam hvatao morsku ribu, tako da sam totalno neupucen u pecanje slatkovodne

Ne znam da li cu ribu zadrzati u ribnjaku preko zime te da li ce one prezvjeti tako nisku temperaturu, ukoliko se odlucim na to. Posto biljaka nece biti preko zime, najvjerovatnije cu se morati rijesiti ribe (ukoliko ne nadjem neki pametan nacin da im osiguram uslove za zivot).