*
  • Forum
  • Pomoć
  • Traži
  • Prijava
  • Članovi
  • Registracija
BiH-Ribolov.com Forum > Fly Fishing > Opsta diskusija > Arhiva (Moderatori: ALmiЯR, minar, gammarus40) > Made in BiH
Chat
 Str: 1 [2] 3   Dolje
« natrag naprijed »
  Ispis  
Autor Tema: Made in BiH  (Posjeta: 6972 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
edib
Saran

Email
Odg: Made in BiH
« Odgovor #15 : 13-02-2007, 22:48:22 »

Pozdrav svima

Moje najlovnije musice izradjuje g.Jan Jankovic i fotografije mozete pogledati na  http://www.masterguides.se/  Jan Jankovic .

Moje je misljenje da tehnika lova nimfom , koju ucim od g.Jana , ima velikog uspjeha i smatram da bi se za tu vrsta rol casta moglo reci da je skola koja potice sa nasih prostora . Oni koji su to vidjeli mogu vise reci o tom a ja imam zapazene rezultate  :afro1: :145:.

Bistro
Evidentirano
Upustvo za postavljanje fotografija mozete vidjeti ovdje [url]http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=4608.0[/url]
angler
Sabljarka

« Odgovor #16 : 14-02-2007, 08:26:39 »

Gdin, Jankovic je poznat vec duzi period kao fantastican musicar. Dosta sam citao o njemu mada ga licno nisam upoznao sto mi je zao.
Sto se tice ove teme i BiH musica, prije svega se odnosi na musice koje se desetinama ili stotinama godina koriste na nasim prostorima i trudimo se da ne odu u zaborav. Iako Dino pravi fantasticno izradjene musice, sumnjam da su se iste pravile prije 50 ili vise godina (ovo niukom slucaju nije kritika vec samo cinjenica da verzija Jareba koju Dino pravi je novijeg datuma). Volio bih da na ovoj temi postavljamo tzv tradicionalne musice, one koje su se nekad pravile iz ruke. Da li su one nama lijepe ili ne, ipak su se za sve ove godine pokazale kao lovne. Ako Englezi vuku vijekovima svog Kocijasa mozemo i mi svoju Truhlu visnju koja je dosta starija ali onakvu kakva je uvjek izgledal. Varijacija na temu ce uvjek postojati i dobro je i njih prikazati kao sto smo uradili Dino i ja.
Ovo je musica koju je Skues opisao prilikom boravka na Plivi i Vrbasu prije dva vijeka pravljena iz ruke. Moram priznati da je pravljenje musica iz ruke jedan poseban gust. Nadam se da sam pogodio kako je izgledala a to mogu potvrditi ribari sa tih rijeka.

[privitak je izbrisao admin]
Evidentirano

Ribe su isuvise vrijedne da bi ih uhvatili samo jednom!
DINO..
Sabljarka

Email
« Odgovor #17 : 14-02-2007, 08:50:10 »

Ćinjenica da jarebica prije nije tako izgledala al je u suštini bila ista samo nije imala produžen rep i krila su bila u verziji da budu samo dlaćice pera al što više da bi bolje plivala.Vremenom ćovjek skonta da bi mogao nesto da promjeni na bolje da to i ribi izgleda što prirodnije odatle i potiće ta promjena pa tako i na mojoj jarebici i pokazalo se uspješnim.
Što se tice same izrade i ja sam pravio iz ruke stegu sam dobio pred rat i to rucna izrada al mi ni sada nije problem da radim bez stege stvar je navike.
Evidentirano

www.d-flyart.com
angler
Sabljarka

« Odgovor #18 : 02-04-2008, 17:58:41 »

Malo smo zaboravili nase domace musice. Hajmo malo promocije.
Jeste li culi za Bosanskog Brljaka?
Da vidimo ko ga kako pravi! :afro1:
Evidentirano

yasma
Saran

Email
« Odgovor #19 : 02-04-2008, 18:18:14 »

Evo jednog svjetski priznatog Bosanca:

http://www.hiline.se/b133.htm flaggen10
Evidentirano
Amir.S
Mladica

Email
« Odgovor #20 : 02-04-2008, 23:41:36 »

Citat: angler - 02-04-2008, 17:58:41
Malo smo zaboravili nase domace musice. Hajmo malo promocije.
Jeste li culi za Bosanskog Brljaka?
Da vidimo ko ga kako pravi! :afro1:

Nisam cuo za tu musicu
Imas li sliku da vidimo kako izgleda?
Evidentirano

"I do flyfishing to get ööö on my face."

Frank Sawyer
DINO..
Sabljarka

Email
« Odgovor #21 : 03-04-2008, 08:29:03 »

brljak muha ljetni i jesenji dana udica 14 do 18
verzija koju sam ja radio je tjelo boje ljesnjaka najbolji podmot je od konaca koje mozete naci u starim kosarkaskim loptama nogice medne svjetle i krila od ptice brljak ustvari to u neku ruku dodje ko jedna od mnogobrojni krejica
prosaru uglavnom ne radim al ako stavim mora biti svjetlije nijanse od tjela ili od zenske carape boja bjele kafe sto tanje niti al mi je najbolja bez prosare
nazalost nemam sliku da vidite kako izgleda al ipak mislim da sam pomogao koliko toliko

bistro
Evidentirano

www.d-flyart.com
angler
Sabljarka

« Odgovor #22 : 03-04-2008, 20:19:04 »

Nisam nigdje nasao vezu izmedju Brljaka i Krejice ali mislim da je to jedna te ista musica. Po Jovanu Petrovicu u knjizi Tajne Musicarenja stoji da je tijelo zute boje sa crnim ili smedjim rebrima. Takodjer da se pravi u dvije verzije, kao vlazna i suha.
Evidentirano

fly
Gost
« Odgovor #23 : 03-04-2008, 23:29:48 »

Brljak je po meni jako dobra musica ,ja imam dosta povjerenja u brljka kad lovim na sani
ja pravim tijelo od zutog navostenog konca,rebra crni konac,rep i noge braon pjetao i krila stavljam CDC pero

Evidentirano
DINO..
Sabljarka

Email
« Odgovor #24 : 04-04-2008, 11:03:08 »

u principu i ova boja ljesnjaka vuce na zuto ne puno al osjeti se samo sto ja krila radim od ptice brljak vjerujem da je muha i dobila ime po tome mada vjerujem da je i ova verzija sa cdc super prije nije ni bilo cdc pera pa se moralo koristiti ono sta se ima sto se tice prosare meni se pokazala najbolja verzija bez prosare al eto svaka voda nosi nesto svoje treba sve probati sa i bez prosare sa cdc ili sa krilima od brljka mada mi se cini fly da tvoja verzija sa cdc krilima gubi na izvornoj verziji muhe barem kad su krila u pitanju tjelo nebi komentarisao svako ima svoj nacin koji je bolji tako da verziju sa prosarom nikako nebi odbacio

bistro
Evidentirano

www.d-flyart.com
fly
Gost
« Odgovor #25 : 05-04-2008, 02:52:53 »

Orginalna verzija bosanskog brljka po jovanu petrovicu iz knjige TAJNE MUSICARENJA glasi ovako:
1.glava crna ,2.rep tri perca crvenog pijetla ,3 .tijelo.otvoreno zuta svila ili vuna,4.rebra crna svila,5.noge crveni pijetao, 6.krilo sivog goluba
dakle ja sam samo izmijenio krila umjesto goluba ja sam stavio CDC  zbog plovnosti jer ja lovim na mahaljku a za vaser kuglu se stavlja pero goluga kao krilo
ja nisam cuo za pticu pod nazivom BRLJAK a za musicu brljak sam cuo u pomenutoj knjizi i recept sam odatle uzeo
Evidentirano
viba
Global Moderator
Great White Shark

50 years of fishing

Email
« Odgovor #26 : 05-04-2008, 11:07:55 »

Citat: fly - 05-04-2008, 02:52:53
Orginalna verzija bosanskog brljka po jovanu petrovicu iz knjige TAJNE MUSICARENJA glasi ovako:
1.glava crna ,2.rep tri perca crvenog pijetla ,3 .tijelo.otvoreno zuta svila ili vuna,4.rebra crna svila,5.noge crveni pijetao, 6.krilo sivog goluba
dakle ja sam samo izmijenio krila umjesto goluba ja sam stavio CDC  zbog plovnosti jer ja lovim na mahaljku a za vaser kuglu se stavlja pero goluga kao krilo
ja nisam cuo za pticu pod nazivom BRLJAK a za musicu brljak sam cuo u pomenutoj knjizi i recept sam odatle uzeo

odlicno razmisljas fly  :afro1:

Sasvim je nebitno od kojih se materijala pravi musica. Sposobnost izrade se i ogleda u tome da pronadjes materijal koji svojim svojstvima ispunjava cilj koji zelis postici.

Ova Petroviceva musica je svakako lovna , jer je to pokazalo vrijeme i iskustvo, pitanje je samo kad ces je upotrebiti. Ona vjerovatno pokriva vise vrsta musica u prirodi i zato je lovna. Sudeci po sivoj boji golubijeg pera koje nema prosaru ,radi se o spineru koji sljece na vodu da polozi jajasca. Noge od crvenog pjetla treba da omoguce dobru plovnost, zato sto je pjetlovo peto ostro i stoji visoko kao cicak na vodi. Otvoreno zuta boja tjela je karakteristicna za spinera, a repic od crvenog pjetla opet govori o sazrjeloj boji spinera.
To sto si ti ubacio CDC je super. Dobio si staru isprobanu muhu u modernoj verziji. Tu istu muhu mozes napraviti i sa blijedo-plavkastom jelenskom dlakom i dobices musicu koja se dobro drzi na brzoj i uzburkanoj vodi.
Evidentirano

Viba – 50 years of fishing
massafly
Gost
« Odgovor #27 : 05-04-2008, 18:51:47 »

Uz ovu temu :
Rezultati natječaja za najbolju umjetnu muhu
Športski Ribolov Mustad
Croatia Open 2008.

Evidentirano
angler
Sabljarka

« Odgovor #28 : 05-04-2008, 19:47:46 »

Pretpostavljam da je Brljak bio u povoju ovakvog izgleda.
Izvinjavam se na losim slikama.

Evidentirano

viba
Global Moderator
Great White Shark

50 years of fishing

Email
« Odgovor #29 : 05-04-2008, 23:27:47 »

Citat: angler - 05-04-2008, 19:47:46
Pretpostavljam da je Brljak bio u povoju ovakvog izgleda.
Izvinjavam se na losim slikama.

Vjerovatno,

Ovo je takozvana polu-mokra muha i predstavlja jednodnevku koja izljece iz vode, koja lezi u samom filmu  ..znaci, mlad DUN  koji je istom napustio prvu kosuljicu....da ima punu ogrlicu i preko glave, onda bi bio DUN koji se odmara na povrsini, susi krila prije poljetanja  na obalu ....

Mene interesuje koju musicu iz prirode imitira ? Moze li neko uhvatiti zivi primjerak kad ta muha radi pa da je pokusamo identifikovati ?
Evidentirano

Viba – 50 years of fishing
 Str: 1 [2] 3   Gore
  Ispis  
« natrag naprijed »

Skoči na:  

BiH-Ribolov.com Forum | Powered by SMF 1.1.18. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Pegasus theme © Bloc
Učitava se...