Orginalna verzija bosanskog brljka po jovanu petrovicu iz knjige TAJNE MUSICARENJA glasi ovako:
1.glava crna ,2.rep tri perca crvenog pijetla ,3 .tijelo.otvoreno zuta svila ili vuna,4.rebra crna svila,5.noge crveni pijetao, 6.krilo sivog goluba
dakle ja sam samo izmijenio krila umjesto goluba ja sam stavio CDC zbog plovnosti jer ja lovim na mahaljku a za vaser kuglu se stavlja pero goluga kao krilo
ja nisam cuo za pticu pod nazivom BRLJAK a za musicu brljak sam cuo u pomenutoj knjizi i recept sam odatle uzeo
odlicno razmisljas fly :afro1:
Sasvim je nebitno od kojih se materijala pravi musica. Sposobnost izrade se i ogleda u tome da pronadjes materijal koji svojim svojstvima ispunjava cilj koji zelis postici.
Ova Petroviceva musica je svakako lovna , jer je to pokazalo vrijeme i iskustvo, pitanje je samo kad ces je upotrebiti. Ona vjerovatno pokriva vise vrsta musica u prirodi i zato je lovna. Sudeci po sivoj boji golubijeg pera koje nema prosaru ,radi se o spineru koji sljece na vodu da polozi jajasca. Noge od crvenog pjetla treba da omoguce dobru plovnost, zato sto je pjetlovo peto ostro i stoji visoko kao cicak na vodi. Otvoreno zuta boja tjela je karakteristicna za spinera, a repic od crvenog pjetla opet govori o sazrjeloj boji spinera.
To sto si ti ubacio CDC je super. Dobio si staru isprobanu muhu u modernoj verziji. Tu istu muhu mozes napraviti i sa blijedo-plavkastom jelenskom dlakom i dobices musicu koja se dobro drzi na brzoj i uzburkanoj vodi.