*
  • Forum
  • Pomoć
  • Traži
  • Prijava
  • Članovi
  • Registracija
BiH-Ribolov.com Forum > Ribolov Bijele Ribe > Dubinski ribolov (Moderatori: Svabo, elvas, kalja) > Dubinski ribolov sa feeder stapovima
Chat
 Str: [1] 2 3   Dolje
« natrag naprijed »
  Ispis  
Autor Tema: Dubinski ribolov sa feeder stapovima  (Posjeta: 22980 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
mladicakraljica
Gost
Dubinski ribolov sa feeder stapovima
« : 29-01-2009, 21:46:40 »

Haj malo objasni sire o feederu, nacin montaze, sisteme podveze hranu udice i zasto je toliko superiornije od obicne dubinke?
Evidentirano
Upustvo za postavljanje fotografija mozete vidjeti ovdje [url]http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=4608.0[/url]
Bakisan
Gaga
*

Odg: Dubinski ribolov sa feeder stapovima
« Odgovor #1 : 31-01-2009, 19:43:14 »

Pre svega zbog konstrukcije stapa. Vrhovi su im od fibera i izuzetne su osetljivosti i brzine kontre. To je toliko efikasno da ribolovcu daje vremena i da zakasni s kontrom sto je dobro za one sa slabijim refleksima kao i one koji vole  da pogledaju malo i sa "strane" a ne samo u stapove. Hranilice su kavezne, spiralne i zatvorene ( plasticne ). Kavezne najbolje ostavljaju hranu na dnu dok plasticne sluze za zive mamce ( crvici i seckane gliste ) u kombinaciji sa praskastom hranom koja treba da bude malo suvlja nego inace. Sistem se montira na plasticnu cevcicu u obliku slova L koja je savijena pod uglom od 30-45 stepeni. Na kolenu se nalazi kopca za hranilicu a na kraju se vezuje vrtilica sa predvezom. Ovakav sistem omogucava daleke zabacaje a da se udica ne umrsi u hranilicu.  Koristim iskljucivo jednu udicu i to uglavnom MARUTO mod. 9738 vel 6-12 ( to su one sto su na krivinama spljostene ). Kad provalim kako se postavljaju fotke to cu lepo i prikazati. Stapovi treba da stoje paralelno sa vodom pod uglom od nekih 70-ak stepeni sto malo neobicno izgleda jer ne gledate pravo na vodu vec sedite pod uglom ali nije problem ili da stoje gotovo vertikalno( ja sam za prvu varijantu ). Moze da se koriste po 2 drzaca kao raklje ili rod -pod. Ja sam nabavio mali rod-pod po vrlo pristupacnoj ceni i to koristim.Stapovi su se izuzetno pokazali pogotovo kad riba slabo radi jer registruju i najmanji udarac. thumb thumb
Evidentirano
dinoslav
Gost
« Odgovor #2 : 06-02-2009, 22:02:28 »

e ovaj me FEEDER bas interesuje haj drug stavi koju slicicu da vidimo kako to izgleda
Evidentirano
Bakisan
Gaga
*

« Odgovor #3 : 09-02-2009, 10:30:26 »

Cim odem na pecanje ponecu i aparat pa cu to sve lepo da uslikam i postavim da se vidi. Bistro drinks
Evidentirano
Svabo
Global Moderator
Great White Shark

jednostavnost vodi ka savrsenstvu

Email
« Odgovor #4 : 22-02-2009, 21:00:15 »

Ja mislim da je metoda pecanja sa Feeder stapovima na dubinku dosta svestrana, i da nebi bilo lose da otvorimo  posebnu temu vezano za ovaj itekako interesantan nacin ribolova. Evo Bakisan je napisao neke najbitnije stvari koje su vezane za ovu metodu dubinskog ribolova. I ja sam se malo detaljnije pozabavio pecanjem na dubinku uz koristenje feeder stapova. Naj vise zbog toga sto se na taj nacin moze pecat ……. Hehehehehehe ….. naravno mrena . Ustvari svoje najbolje ulove mrene sam I imao na razne metode dubinskog ribolova. Po mom misljenju najveca prednost ovih feeder stapova je to, sto prilikom kupovine ovih stapova dobiju se jos 3 ili 4 razlicita vrha koja se mogu mjenjati na stapu.  Ti vrhovi se razlikuju u svojoj nosivosti , neke firme ih i farbaju u razlicite boje radi lakseg raspoznavanja, duzini i materijalu od kojeg su pravljeni. Tako da jedan stap mozemo da prilagodimo ribolovu razlicitih vrsta ribe pod razlicitim uslovima, brza/spora voda, duboka/plitka, male/velike ribe, teza/laksa olova ili hranilice za blize ili dalje zabacivanje. Sa feder stapovima kada ga prilagodimo vodi i ribi mogu se pecati skoro sve ribe, od malih gaga, peseva, pa sve do kapitalnih bijeli riba, pa cak i vecih sarana. Zato ti feeder stapovi pomeni spadaju medju najuniverzalnije stapove kojih ima na trzistu. Feeder stapove mozemo podjeliti u tri vrste, „winkelpicker“  stapovi, od kojih su i nastali ti feeder stapovi, „medium“ feeder stapovi i „ heawy“ feeder stapovi. Medju njima je razlika samo u nosivosti stapa. Sa ovim winkelpicker stapovima pecamo sa najfinijim materijalom, najloni od 0,08mm do 0,12mm, ustvari pecamo sve sitnije bijele ribe od bjelice pa sve do klijena kilasa. Medium feeder je vecinom stap neke nosivosti do 80-tak grama, dok sa ovim heawy feeder stapom mozemo bacati i hranilice koje zajedno sa olovom imaju tezinu i preko 120grama. Vrhovi koje mozemo mijenjati na tim stapovima su isto razlicite nosivosti, njihova nosivost je oznacena sa mjernom jedinicom „OZ“ . 1 oz je cinimi se 28,5grama . I ti vrhovi su vecinom u bojama, crveni, bjeli, zuti, zeleni...... tako da sa ovim svjetlim bojama nije lose ni po noci pecat. Svi vrhovi su veoma tanki, bilo koje nosivosti da su, i imaju dosta uskih sprovodnika na sebi, tako da nisu bas idealni za pecanje kad je zima i sve mrzne.  Al zato pokazuju i najmanji dodir ribe sa mamcom, toliko su osjetljivi da kad zakacis jednog klijena ili mrenu od pola kile, mislis da izvlacis neku kapitalnu ribu od 5kg+ . E to i jeste taj dril i umaranje ribe,  koji nama ribolovcima pruza malo veci uzitak.  Ja sam se naoruzao sa tri razlicita feeder stapa. Jedan od firme Ultimate iz serije Empire medium, uz kombinaciju sa malom rolom, najlonom debljine 0,18mm (privez 0,16mm), i vrhom od 0,5 oz ili 1 oz, stvarno pravi uzitak prilikom pecanja ribe kao sto su mrena, veci klijenovi, manji sarani i sl. Drugi stap koji sam sebi nabavio je Shimano Catana heawy feder, on je malo vece nosivosti i u kombinaciji sa rolom srednje velicine, najlonom 0,22mm  (privez 0,20mm), vrh mjenjam cesto zavisno od vodotoka izmedju 3 oz ili 4 oz. To je namjenjeno za malo vece mrene, sarane i ostale kapitalne ribe. Na rezervnoj spulni, uz ovu kombinaciju stavio sam 0,25mm najlon za svaki slucaj, to samo u slucaju da pecam na vodama gdje znam da plivaju sarani i mrene od 6 ili 7 kg+ . Treci stap je kombinacija izmedju feeder i „float“  stapa, zavisno od zadnjeg dijela kojeg stavim na stap. Tako kad mi prahne plovak, stavim zadnji dio sa malo vecim provodnicima, kojih ima dosta manje nego kod dijela za feeder stap. Ti float stapovi su ustvari isti kao i match stapovi, samo sto imaju manji broj, a i malo vece provodnike.  Vecina ribara koristi hranilice prilikom pecanja sa tim feeder stapovima, ja ipak malo vise kombinujem, hranilicu ili klasicne dubinske montaze sa olovom. Naprimjer ako pecam u malo brzoj vodi i neravnim dnom, do nekih 30-tak metara od obale, onda samo bacim prihranu iz ruke, i koristim normalne montaze sa olovom. Dok naprimjer kad pecam na sporo tekucoj vodi, ili na jezerima gdje je dno dosta ravno, onda samo sa hranilicom. Ovi feeder stapovi su stvarno za preporucit svakom ko se zanima za dubinski ribolov, jer imaju dosta prednosti u odnosu na druge stapove koje dosta raje koristi za dubinku.
Bistro
Evidentirano

Sticanje ribarskog iskustva je kao sastavljanje mozaika. Poslje svakog dana u ribolovu stavise jedan kamencic u mozaik. I nakraju u dubokoj starosti, kad ribarska dusa ode na onaj svijet. Iza nas ostaju rijeke pune kamenja i kamencica................
Bakisan
Gaga
*

« Odgovor #5 : 25-05-2009, 19:22:17 »

Kao sto sam obecao i konacno uspeo, evo kako bi trebalo da se postave stapovi za feeder ribolov. Zabaceni su pravo ispred na nekih 40-ak metara izmedju dve grane koje vire iz vode.
Evidentirano
Bakisan
Gaga
*

« Odgovor #6 : 25-05-2009, 19:40:03 »

Evo drugar je ovom prilikom  maneken !
Evidentirano
mehmed
Great White Shark

« Odgovor #7 : 09-01-2010, 20:06:45 »

dsnas pazario jedan polovni shimano

Evidentirano
JAFA
Orca

‎"Budala ima veliku prednost pred pametnim čovjeko

Email
« Odgovor #8 : 11-01-2010, 20:20:53 »

Koje su karakteristike stapa i ako nije tajna koliko si se izuo...
Evidentirano

"Ako uzmete psa s ulice i nahranite ga, neće vas ugristi. To je osnovna razlika između psa i čoveka."
mehmed
Great White Shark

« Odgovor #9 : 11-01-2010, 20:28:39 »

aero feeder heavy..... 3,6 metara...    polovan   .. zamjena za šaransku stolicu.. ako bogda ove godine koristit za lov smuđa na komad ribe  ,, a i za bijelu ribu   ...
Evidentirano
semko
Gaga
*

Email
« Odgovor #10 : 02-03-2010, 15:12:23 »

Odlucio sam kupiti feeder stap a neznam koji uzeti pa bih zamolio za savjet.Pecam na Savi.Zanima me prvenstveno koju akciju uzeti.
Evidentirano
Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #11 : 04-03-2010, 17:52:08 »

Bistro Semko jarane, koju akciju stap treba da ima, zavisi od jacine vode, daljine zabacaja, i vrste ribe koju ces pecat.
Posto je rijeka Sava dosta povelika, a ima i jak vodotok, vecina ribara preporucuje na takvoj vodi malo jaci stap, znaci sa "heawy" akcijom.
To je neka nosivost stapa od 100-njak grama..............
Sve je to O.K, kad se pecaju ribe kao mrena, saran, kapitalne deverike i sl. u malo jacoj vodi, ili na malo vecoj daljini.
Ali problem je kad pecas negdje u mirnijem dijelu rijeke Save, i kad se pecaju ribe kao zutooka, crvenperka, babuska, karas, manje deverike i sl.
Onda je bolje imati stap sa nekom srednjom, "medium" akcijom, nosivosti od nekih 60-tak grama.
Znaci sve zavisi gdje i koju ribu imas namjeru pecat.............
Probaj obavezno feeder stap u kombinaciji sa "hranilicom", naravno tamo gdje je dno cisto i nemas gdje zapinjati, iznenadit ces se rezulatatu  grin
I naravno, cijeli pribor, masinica, stap, najlon, hranilica, i na kraju citav sistem mora da bude dobro ukomponovano, tj. sve da bude jedno drugom prilagodjeno.
BISTRO i  drinks
Evidentirano

Sticanje ribarskog iskustva je kao sastavljanje mozaika. Poslje svakog dana u ribolovu stavise jedan kamencic u mozaik. I nakraju u dubokoj starosti, kad ribarska dusa ode na onaj svijet. Iza nas ostaju rijeke pune kamenja i kamencica................
Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #12 : 08-03-2010, 01:33:19 »

Izdvojeno je par postova koji su vezani samo za izgled, koristenje i sl. hranilice, postovi su spojeni u forumu "Dubinski ribolov", tema "Ribolov sa hranilicom". Cisto radi preglednosti foruma, a o hranilicama se ima doooooosta toga piskarat  grin
BISTRO i  drinks
Evidentirano

semko
Gaga
*

Email
« Odgovor #13 : 18-03-2010, 14:06:57 »

Hvala na odgovoru.Imao bi jos jedno pitanje.Akcija stapa je npr.140-200 gr. a ima tri vrha i to 1,5oz, 2oz i 2,5oz.To me zbunjuje jer je 1 oz=28gr.Sta znace te oznake tezine na vrhovima?
Evidentirano
Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #14 : 30-03-2010, 10:56:48 »

Bistro,
Semko jarane, ja te oznake vise tumacim kao "osjetljivost" stapa na vrhu, nego oznake tezine.........
Sve zavisi koju ribu pecas............ Ti feeder-stapovi, vecinom su pravljeni za pecanje sa hranilicom. E sad, kad stavis hranilicu, i jos uracunas olovo na hranilici, dobijes nekih stotinjak grama koje treba zabacit.
Za tu tezinu ti treba stap koji ima nosivost 100gr+, eto taj tvoj stap od 140-200gr. nosivosti je idealan za tako nesto.
Problemi nastaju kad dodje samo sitnija bijela riba na hranu, tad vaznu ulogu igra nosivost, ili po mom, osjetljivost vrha.
Sa ovim grubim vrhovima, od 1,5oz i vise, dosta teze primjetis kad riba uzima mamac. Cesto se desi da poslje nekog vremena izvadis sistem iz vode, a mamac ocopan, ili skinut sa udice, a ti nisi ni primjetio.................
E, onda samo stavis osjetljiviji vrh stapa, 0,5oz do 1oz, opet zavisno kolike ribice su se skupila na hranu, doooooooosta bolje vidis kad riba uzima mamac. Na 0,5oz, vidis i kad ti neka malo veca bjelica, ili manji pes, udari na mamac. Dok na ove grube vrhove, vjerovatno nebi nista ni primjetio.....
Takva kombinacija, nosivost stapa 100r. +, i osjetljiviji vrhovi, koristi se najvise kad bacas teze sisteme sa hranilicom, na malo vecu daljinu, a na hranu ti dodje sitnija bijela riba, do nekih pola kile.................
Jednostavnije receno, stap ti koristi da mozes dalje teze hranilice zabacivati, a vrh stapa, da bolje primjetis kada riba uzima mamac.
Sa malo vise truda i vjezbe, dosta trganja i spadanja ribe  grin , sam ces skontat kad koja kombinacija stap/vrh stapa, bude naj idealnija..........
Ili se odmah odlucis za pecanje krupnije ribe, pa citav sistem prilagodis njoj.
Inace ja bih to svakom i posavjetovo.............. Jer nije to bas neki cejf, sa stapom te nosivosti pecati skobalje, deverike, crvenperke i ostale "manje" bijele ribice, nema tu bas nekog uzitka kad vadis ribu..............
Nego odmah sistem malo grublji, deblji najlon, teza hranilica, veca udica i krupniji mamac. Pa onda cekas krupne mrene, sarane, deverike.........
Da stap, makar do pola savije kad je umaras i sl.  grin .
A za ove "manje" ribice, malo "laksi" stap, malo finiji sistem.......... pa kad skobalj ili deverika od pola kile, isto tako savije stap........ E onda je TO to.
Al svako je drugacijeg ukusa u pecanju, posebno na pocetku ribarske karijere, mozda je i bolje sve malo grublje....................... Dok se nestekne malo vise iskustva, pa onda i one malo krupnije ribice pecat sa "finijim" sistemima.
Bistro i  drinks
Evidentirano

Str: [1] 2 3   Gore
  Ispis  
« natrag naprijed »

Skoči na:  

BiH-Ribolov.com Forum | Powered by SMF 1.1.18. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Pegasus theme © Bloc
Učitava se...