*
  • Forum
  • Pomoć
  • Traži
  • Prijava
  • Članovi
  • Registracija
BiH-Ribolov.com Forum > Ribolov Bijele Ribe > Ribolov bijele ribe na plovak (Moderatori: Svabo, elvas, kalja) > Trotting metoda
Chat
 Str: [1]   Dolje
« natrag naprijed »
  Ispis  
Autor Tema: Trotting metoda  (Posjeta: 4226 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Svabo
Global Moderator
Great White Shark

jednostavnost vodi ka savrsenstvu

Email
Trotting metoda
« : 04-02-2009, 14:59:42 »

Trotting metoda   
Jedna od interesantnijih, i pomeni ljepsih metoda pecanja sa plovkom je takozvana  „Trotting metoda“ . Kao i mnoge druge metode pecanja nastala je u postojbini „elegantnog“ ribolova tj. u Engleskoj. Koliko mi je poznato u Engleskoj je zapravo ribolov sa plovkom, posebno bijele ribe, veoma omiljen i stoji kod dosta engleski ribara na prvom mjestu. Englezi puno vise paznje i znacenja daju ribolovu bijele ribe, kao sto su naprimjer, mrena , klijen, zutoka,crvenpera,linjak i druge, nego bilo koja druga nacija u Evropi. Ako u Engleskoj neko ulovi naprimjer neku kapitalnu ribu od gore navedenih, recimo mrenu od 6 i vise kila, odmah se o tom ulovu prica ili pise u svim mogucim medijima. Ti srecni ribolovci sticu i neki  vid slave, ne samo kod ribolovaca, nego i kod ostale raje koja se i nebavi bas toliko ribolovom. Jednostavno jer svi  ti ulovi su dosta praceni od strane raznih medija, sto regionalno, sto malo siri promjera, posebno ako se radi o nekom drzavnom rekordu.   
Namjerno sam gore uzeo primjer o ulovu kapitalne mrene, jer je mrena i meni najdraza riba za ribolov , posebno kad je pecanje sa plovkom u pitanju. Tako da sam se prije nekih 15-tak godina poceo malo vise zanimat za tu takozvanu „trotting metodu“. Ta trotting metoda dosta lici na nas bosanski stil pecanja skobalja , plotice i druge bijele ribe, mozda sam se bas zbog toga i odlucio malo vise pozabaviti  sa tim, al ipak ima razlike izmedju ta dva nacina ribolova. Zajednicko, da nazovem tog naseg Bosanskog  stila plovkarenja i te trotting metode je, odabir stapova, pustanje plovka i do nekih 70m nizvodno  i vrsta ribe koju pecamo. Odabiru se stapovi izmedju 3,90m do 4,5m, sve zavisno od velicine rijeke na kojoj pecamo. Kod trotting metode koristi se tradicionalno „centre-pin“ rola, dok kodnas u Bosni moza svaka vrsta role. Centre-pin rola dosta lici na nase Banjalucko-kolo, samo je dosta manja, velicine cekrka za musicarenje, na kojeg  dosta i lici. Za razliku od Banjaluckog kola ima jos i kocnicu na sebi. A najveca razlika je u cijeni, naj jevtiniji centre-pin je negdje oko 150€ pa sve do 500€ +…….. Al za nase Bosanske uslove je dovoljno i Banjalucko-kolo od 30-tak maraka, jer princip koristenja je isti.  Dosta toga je kod trotting metode vezano za tradiciju, tako se tradicionalno koriste samo  stik i avon plovci, pravljeni od balsa drveta. Olovo se rasporedjuje tako da se „glavnina“ olova nalazi koncentrisano na jednu tacku, stavlja se jedno olovo odmah ispod plovka, radi stabilizacije istog, posebno u sasvim brzoj vodi to olovce ispod plovka je i tekako vazno, i jedno „pokazno“ olovo ispred priveza koji je najmanje 30-tak cm dugacak. Na sam privez se nestavlja nikakvo olovo, na taj nacin se mamac ribi prezentira na dosta prirodniji nacin. Na takav nacin prezentiranja mamca i ulov je dosta raznovrsniji, od klijena, mrene, skobalja, crvenperke,deverike, pastrmke, lipljena itd…. skoro sve vrste ribe sam ulovio na takav nacin. Nacin prihranjivanja je isto malo poseban. Ribar je uvijek u mobilnom stanju, sasobom se nose samo osnovne stvari, stap sa rolom i namjestenim sistemom na pecaljki, jedna torbica sa rezervnim privezma i ostalim sitnicama (olovca, plovci, najloni, udice itd.) jedna kanta sa malo prihrane, koja sluzi  ujedno za transport ulova i naravno meredov. Kad se najde jedno mjesto,gdje ribar misli da bi se mogla riba nalazit, onda se baci jedna ili dvije kugle primame, koja se prilikom bacanja razbije od povrsinu vode i primama polahko nosena vodom potanja. Tada se na tom mjestu peca nekih 10-tak minuta, i ako se riba nejavlja, onda samo se spusti nekoliko desetina metara nize, pa sve ponovo, par kugli primame (kugle velicine narandze) se baca i pusta plovak da malo „proseta“ za primamom. Tako da se ponekada proseta i po par kilometara za plovkom , nekada se pronadje jato neke ribe pa se ostane malo duze na jednom mjestu, al to se rijetko desava. Zato ja dosta cesto kazem ; odo malo plovak prosetat……… Takav nacin ribolova je naj uspjesniji kada je voda dosta bistra, krajem ljeta, jesen i pocetak zime. U ta godisnja doba ima najmanje trave, algi i ostale vegetacije u vodi, tako da riba dosta lakse primjeti nas mamac, koji na malo duzem privezu bez nekog opterecenja dosta prirodno „lebdi“ kroz bistru vodu. Jos jedna veoma vazna stvar prilikom ovog nacina pecanja je i davanje kontre, ako je plovak odsetao vec nekih 50m i vise, kontra mora da bude bez kompromisa i dosta jaka dabi stigla do udice i da se riba zakaci, na toj daljini je ponekada svaki djelic sekunde vazan……. Problemi nastaju kada nam riba uzme sasvim blizu, tada kontra mora da bude umjerena, brza da, ali sa dosta manje „snage“. Inace imamo trganje cim se neka malo veca riba zakaci. To je jedna od „sitnica“ koje mozemo nauciti samo kroz praksu i iskustvo.
Raja jest da sam malo razvuko pricu, al eto uhvati me malo nostalgija za tom metodom kojom sam se ranije dosta vise zanimao, i sa kojom sam imao najljepse i najbolje ulove. U  zadnjih par godina odem na vodu, bacim par kila prihrane, sjedim na jednom mjestu i cekam …….. nije da nema ulova, ulovi se i tako. Ali …….. ko sto napisa, najljepsi, najraznovrsniji  i najbolji ulovi su mi bili bas kad pecam sa tom „Trotting metodom“.   
Nakraju evo jedna slika iz mog „arsenala“, ribarskog pribora,Banjalucko kolo i ta takozvana centre-pin masinica.         

Evidentirano

Sticanje ribarskog iskustva je kao sastavljanje mozaika. Poslje svakog dana u ribolovu stavise jedan kamencic u mozaik. I nakraju u dubokoj starosti, kad ribarska dusa ode na onaj svijet. Iza nas ostaju rijeke pune kamenja i kamencica................
Upustvo za postavljanje fotografija mozete vidjeti ovdje [url]http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=4608.0[/url]
dinoslav
Gost
Odg: Trotting metoda
« Odgovor #1 : 06-02-2009, 21:52:04 »

IH jos da mi to i u praksi pokazes kako radi bio bih zadovoljan. grin grin
Vracam ti  drinks.
bistro
Evidentirano
Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #2 : 10-02-2009, 19:49:09 »

Citat: dinoslav - 06-02-2009, 21:52:04
IH jos da mi to i u praksi pokazes kako radi bio bih zadovoljan. grin grin
Vracam ti  drinks.
bistro

Bistro Dinoslave jarane, znam i sam da je ovo sve onako "pofajn" teorija............. Al sta cu, znas kako je kad zima stegne  sad , makar onda, da se covjek malo ovako pozabavi teorijom. Pa makar na prvi pogled i komplikovano izgledalo..............  A sto se tice prakse , eto mene krajem mjeseca maja, jedno 14 dana, dole u domovinu. Jest da cu biti dosta u poslu, al jedan "produzeni vikend" za ribolov, obavezno odvajam  grin . A nesto mi ono Drinsko jezero kod Zepe zapalo za oko  thumb
Bistro
Evidentirano

Sticanje ribarskog iskustva je kao sastavljanje mozaika. Poslje svakog dana u ribolovu stavise jedan kamencic u mozaik. I nakraju u dubokoj starosti, kad ribarska dusa ode na onaj svijet. Iza nas ostaju rijeke pune kamenja i kamencica................
dinoslav
Gost
« Odgovor #3 : 10-02-2009, 20:03:31 »

Ma jaruga nikakav problem nije samo malo ranije najavi da se organizujemo i da se ostavi kruske malo hehe.
Evidentirano
ICE TIGER
Mladica

ICE_TIGER@windowslive.com
Email
« Odgovor #4 : 07-04-2009, 01:19:06 »

Bistro !!

E moj Svabo. Ja sam mislio da si ti ribar , a ono ispade da si maratonac. Kome se jos da letati po obali da bi ulovio ribu. Ne kazem da je metoda losa,ali mislim da su ti jedne cizme malo za mjesec dana. Ja kad dodjem na obalu bacim sidro i udri. Ako ide ide, ako ne opet dobro. Vazno je da nisam u kuci. Mozda je i to jedan od razloga sto se ne bavim musicarenjem.
Trotting tamo ili vamo, ali to definitivno nije za mene.
Samo jedna napomena: ako mecis tako da se meka razbije na povrsini vode, gdje ocekujes da ce pasti na dno?  50 ili 100 metara dalje?
Znaci po samom nacinu mecenja si prinudjen da trcis za ribom. Zelim ti puno uspjeha sa tom metodom koja ribara, da li on htio ili ne, odrzava u takvoj kondiciji da ce bez problema dozivjeti 174. rodjendan.
Ali ako se ikad budemo sreli na vodi, ne pominji meni tu metodu !
Evidentirano
Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #5 : 08-04-2009, 00:33:06 »

Hehehehe Ice majstore, ako si procito zadnja 3 il 4 reda iz mog prvog posta, skonto si da sam i ja postao malo "polijen". U zadnje vrijeme isto tako kao ti odem na vodu, bacim par kila prihrane, i ako hoce, hoce, a kad nece, hocu ja  drinks . Al ipak i ta trotting metoda ima svojih drazi, posebno kad je u pitanju raznovrsnost ribe, osjecaj prilikom pecanja sa centerpin rolom ili Banjaluckim kolom. Zamisli kad ulovis mrenu od 1 ili 2 kile, pa je sa jedno 50-tak metara sa onom rolom moras privuc do meredova. Vecinom sam pecao klijenove, crvenperke, zutoke, bjelice i sl. rijetko kad pastrmke, ponekada cak sarane il deveriku. Dosta toga zavisi na kojoj dubini prezentiram mamac. Tradicionalno sa troting metodom se peca bez olova na privezu, privez duzine od 25 do 30 centimetara, samo glavno olovo iznad priveza koje pliva iznad dna na jedno 10 centimetara. I jedno zrno olova odmah ispod plovka, to olovo sluzi da plovak i u najbrzoj vodi stabilo pliva. Na takav nacin mamac dosta prirodno lebdi u vodi tad bolje uzimaju ribe koje plivaju u srednjem sloju vode i ribe koje plivaju blize povrsini. E ja ponekada stavim jedno malo zrno olova na privez da bi mamac plovio sto blize na dnu, tada dosta bolje uzimaju ribe kao mrena, skobalj, deverika, i ostale ribe "dna". To sa mekom je isto dosta interesantno, nekada namjerno stisnem i umokrim meku malo jace, da spada brze prema dnu, ali ipak da se jedan dio meke prilikom udara u povrsinu vode rasprska i napravi oblak kojeg voda dalje nosi. Dosta toga zavisi od poznavanja vode i vec stecenog iskustva prilikom ribolova na "svojim" vodama. Ako naprimjer znas da je na tom i tom terenu bolje pecat klijena i ribe koje neplivaju bas po dnu rijeke, onda bacis meku tako da se sva razbije od povrsinu, mozda da jedan mali dio padne odmah nakon 20-tak metara na dno, ostatak pliva dalje jedno 70-tak metara. Sve zavisi koliko nakvasimo i stisnemo meku. A i to sa maratonskim hodanjem nije bas toliko strasno. Krenes sa jednog mjesta gdje mislis da bi mogla biti riba, bacis jednu ili dvije kugle meke, bacis plovak jedno 20-tak puta i ako riba neuzima spustis se samo nizvodno za jedno mjesto. Tad opet bacis jednu ili dvije kugle meke, ali tako da svaki puta kugle padaju u jednu liniju, kao i one kugle koje se bacaju na mjestu prije. Ponovo 20-tak puta bacas plovak i sve tako. Ja nemjenjam mjesto, samo ako slucajno naletim na jato neke ribe, koju mogu odrzat sa mekom na mjestu, onda se nemicem odatle sve dok se riba ili jato ribe na pomjere odatle, a vecinom se pomjeraju nizvodno. Onda samo mjesto nize, ponovo meka i plovak sa mamcom, i cekam hocel se riba javit na 30m il 40m il 50m .......... Za jedan dan predjem tako mozda nekih 100 do 200 metara, sve zavisi kad ce se naletit na ribu, il kad ce riba doci uzvodno dotebe, vodjena mekom koja pliva i do stotinjak metara nizvodno. Mozda ove godine da obrisem prasinu sa center-pin role il Banjaluckog kola, koji puta zabacim, koju ribu upecam i koju slikicu napravim, ma samo da se malo podsjetim kako je to nekada bilo.
Bistro i  drinks
Evidentirano

ICE TIGER
Mladica

ICE_TIGER@windowslive.com
Email
« Odgovor #6 : 08-04-2009, 11:21:38 »

Bistro !!!

OK.
To vec nije strasno. 200-500 m ne bi trebao biti problem. Ja sam pomislio da ti udaras jedno 4-5 km dnevno. Bar sam takav dojam stekao kad sam procitao text.
Mozda ne bi bilo lose da ubuduce prije posta napises za kakve ribare je metoda.
Npr. nije preporucljivo za ribare sa prosirenim venama, ili ne za one sa astmom, nije za one koji su dopingovani itd. thumb
Evidentirano
Ice_Banger
Slajfoo
Mladica

Email
« Odgovor #7 : 08-10-2010, 22:34:17 »

Imam slicnu metodu ribarenja, mada ja samo ganjam klena!  131

Pribor sto trenutno imam: banjalucko kolo, banjalucki plovak (najmanji vrste 4g? scratchhead), 4 komada olova i trokuku.

Lovim SAMO klena na zekin repic, znaci popolovim zeku i sa klipicom jednom sprovedem (sa silkom) kroz citav repic i na trokuku.
Slika:

Eh sada do malog problema. Na rijeci gde ganjam ribu, na tim mjestima gdje se nalazim je vrlo plitka i BRZA voda, nekih 40 - 60 cm duboka. Mada nekad znam spustat se niz rijeku gdje ima i dublja mjesta (kad mi se da hodat i kad nisam sam, ne volim po sumadi i provalama hodat  buck2).

Intersujeme sljedece o mojim nekim buducim metoda kad odem dole sezonski.  flaggen10

Jeli mi pase banjalucki plovak uz moj sistem? Imali neki plovak sto je bas namjenjen za brzu vodu?
Od plovka do trokuke ima neki 20-30 cm....jeli preblizu ?

Domaci ribari mi se smiju na ovaj sistem, mada me ide riba kad hoce  :kiss1:. Oni preporucuju da samo lovim na repic i trokuku (bez plovka, bez olova, bez icega) i da polako spustam niz vodu, al problem je sto stalno zapinje a to mi bas nekako gadi citav cejf ribarenja!!!!

Kada spustam plovak onda malo mi se gubi vid plovka pogotovo kad ufati maha niz brzake, onda fakticki nekako na slijepo i na osjecam fatam. I normalno kad mi zapinje za dno neznam jeli riba ili je kamen,drvo,cigla,bicikla i sha ja znam sta se narod baca. (jednom sam izvuko pola Alfa-sporeta)  laugh  laugh

Svidja mi se ovaj sistem zato kad mi treba zeko samo skinem ovaj podvez sa trokukom i stavim drugi podvez gdje ima manja udica i lovim zeku kad mi treba. :-) Kad hocu da lovim mrenu stavim sasvim normalnu udicu sa svojim podvezom. Ne moram mjenjat pribor niti nosit neki extra stap samo za zeke ili za mrenu. Samo 2 vrste podveza sto promjenim.

Sta vi mislite o svemu? Preporucujete... ?

Da cujem......
Evidentirano

"Put backing on your line; even if you never use it. It helps you dream."  Jimmy D Moore
Ice_Banger
Slajfoo
Mladica

Email
« Odgovor #8 : 11-10-2010, 02:26:12 »

Ja konto da ovdje ima plovkarosa, al izgleda da ih nema  scratchhead
Evidentirano

"Put backing on your line; even if you never use it. It helps you dream."  Jimmy D Moore
Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #9 : 12-10-2010, 00:10:34 »

Slajfoo jarane, ima, kako da nema, samo sto smo se malo uljenili  rolleyes .
Ja kako sam skonto tebe najvise zanima kako uspjesno da pecas kljena u brzacima koji su dosta plitki, sa priborom ili tehnikom koju primjenjujes.
E, to ti jarane nije nimalo lahko............ mamac, plovak i ostatak montaze sigurno kontrolisati u plitkoj i brzoj vodi nije bas jednostavno, ali nije ni nemoguce.............
Kako si sam vec primjetio, najveci problem je sigurna kotrola plovka, uz to jos dolazi raspored olova, gdje dosta raje grjesi.......... i opet da primjetim, posto sam ti vec negdje napisao, koristis trokuku umjesto udice jednokuke.
Trokuka, posebno ako je i samo za jedan broj veca nego sto bi trebala biti, uvjek vise kaca za dno, drvo, sporete itd..... nego obicna udica jednokuka.
Tako da ces sa trokukom uvjek imati vise problema, jer logicno da se sve to prenosi na ponasanje plovka.
A kod jednokuke ti je jos prednost sto vecinom mozes citavu udicu "sakriti" u mamac, bilo koji da koristis, pa ces na taj nacin puno manje kacati za dno itd. tako da ce ti i plovak puno bolje ploviti/pokazati griz ribe.
E sad moram posteno da priznam, nemam nikakvog iskustva sa tim "Banjaluckim plovcima", pa ti i nemogu reci jesuli dobri za plitkih brzaka ili nisu..........
Al pokusacu objasniti karakteristike jednog plovka koji je namjenjen bas za malo brze vode.
Vrh plovka bi trebao biti malo deblji, nekih 3-4 mm, to onako "odokativno" , trbuh plovka, kako ja imam obicaj reci, treba da bude kompaktan tj. okruglog ili jajastog oblika, eventualno u obliku "luka" jalti "kruske" . E i veoma vazna stvar, radi stabilnog plivanja plovka po povrsini, donji dio plovka mora biti "metalni" tj mora da bude zica a ne drvo,plastika i sl. on sluzi kao stabilizator plovka u vodi, a metal je dosta stabilniji u burnijoj vodi nego ostali materijali.
Evo slika, da bude malo jasnije

Dosta paznje treba obratiti na raspored olova............ olovo, kao i ostatak montaze treba da bude kompaktno, da je raspored tezine sveden na jednu tacku ili eventualno samo jedno zrno iznad udice, nekih 10-tak cm. a ostatak olovnih zrnaca zajedno pricvrsceno nekih 20-30cm iznad udice.
Sve najvise zavisi na kojoj se dubini peca.
Naprimjer ako je dubina vode 60cm, onda na sredini izmedju udice i plovka, olovna zrna ili samo jedno olovo nosivosti nekih 80-90% od plovka, (plovak od 4gr, jedno olovo od 3,5gr. ) jedno malo zrnce olova iznad udice nekih 10-tak cm. i tamam.
Posto je tema pecanja u brzacima dosta kompleksna i gdje se dosta detalja treba posebno objasniti, malo cu razvuci sa piskaranjem.
Bistro i  drinks
Evidentirano

Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #10 : 12-10-2010, 02:27:12 »

Posto pecanje u brzacima nije bas jednostavno, ipak ima par "trikova" kako , koliko-toliko, uspjesno mozemo kotrolisati plovak i ostatak montaze i u dosta brzoj vodi.
Naprimjer, ako je moguce uvjek uci u vodu nekoliko metara i onda plovak zabacivati nekih 1-2 metera dalje od duzine stapa, u pravcu sredine vodotoka.
Normalno tada vodena struja poslje nekoliko metara plovak vraca u liniju vrha stapa i vode, tada je dooooosta lakse kontrolisat i po potrebi zaustavljat plovak u vodi. Sa obale je ipak malo teza kontrola plovka, poslje zabacivanja, ako nije najlon komplet izvan vode, vodena struja gura plovak uvjek prema obali na kojoj ribolovac stoji, tako da poslje 20-30 metara plovak gubi svoj smjer guran vodenom strujom i "vucen" najlonom.
Dok, kad se peca par metara iz vode, plovak mozemo uvjek pustat u jednoj liniji sa vrhom stapa i pomalo ga stopat, a prilikom stopanja mamac se uvjek malo podigne prema povrsini, i poslje toga primamljivo tarlaha prema dnu.
A ponekada se riba nalazi u blizini obale sa koje mi pecamo, tada je isto ponekada malo teze mamac prezentirat ribi zbog granja koje je nagnuto sa obale ili
zbunja i sl. onda je takodje lakse iz vode plovak polahko usmjeriti u pravcu obale sa koje smo usli u vodu.
Na takav nacin pecanja, mozemo sa plovkom propecat bas taj lovni dio rjeke, a to je u vecini slucaja bas taj priobalni pojas od nekih 10m od obale.

Evidentirano

Ice_Banger
Slajfoo
Mladica

Email
« Odgovor #11 : 12-10-2010, 13:24:05 »

WOW svabo, svaka cast!  thumb thumb
Duzan sam ti pivo jedno.... drinks

Dao si mu u zadatak da sebi gledam ovaj plovak sto si mi preporucijo.

Interesujeme me ova stvar sada....moja sredstva sto imam trenutno. Mislim da virbli, trokuku, olovo i plovak. Da nije plovak preblizu virble i mamca, posto par ribara su "filosofirali" kako to nevalja, preplasi ribu zabacajem. Neki cak i pomalo te prave blentavim i malo vredjaju, al zaboli me ona stvar....80% pustam ribu nazad i nisam gladan za njom.  buck2 buck2 Dosta ima krivolova u rijeci i treba da je i ja jos tamanim! NE NENENEN!! A ja guram po svojoj metodi i to je to  Cheesy

Al evo opet se obracam za neke bolje savjeta sto imaju.... scratchhead

Evidentirano

Svabo
Global Moderator
Great White Shark

Email
« Odgovor #12 : 13-10-2010, 02:38:34 »

Slajfoo jarane,
svaki, ama bas svaki ribolovac voli onako pomalo filozofirat, isto kao i ja ovdje medju rajom  grin , to je kod skoro svakog ribolovca u krvi.
Ali, sve sto se procita bilo gdje, treba prvo malo logicki razmisliti dali je to bas tako, stvoriti sebi neko svoje subjektivno misljenje........... pa tek onda preci iz teorije u praksu, nesto isprobati, ponekada i nesto izmjeniti, jednostavno prilagoditi se uslovima koji vladaju na vodi...........
Na taj nacin svako dolazi do nekih svojih zakljucaka i to je ono sto ovaj nas hobi, pravi interesantnim, jer, svaki dan se nesto novo cuje i nauci.
Kratko receno; Svasta covjek treba isprobati, ali ne sve i vjerovati, dabi dosao do tog nekog svog zakljucka..........
Evo naprimjer, kako ti rece da su par ribolovaca malo "filozofirali" o tvojoj tehnici/metodi ribolova, kako ti je plovak preblizu virble i mamca.....
U jednu ruku i jesu u pravu, al samo ako ti je plovak glomazan, tj. prevelik............. ali ako stavis plovak koji je samo 1gr. i manji, onda i nesmeta toliko.
E sad opet, nikada se nezabaciva bas na ono mjesto gdje je riba tj. iznad njene glave, nego se zabaci nekoliko metara ispred ribe ili jata, pa se mamac pokusa sto prirodnije pribliziti ribi. Da prodje pokraj nje malo blize............ i onda je najvaznije promatrati ponasanje ribe.
Ako se riba malo trzne, ili ako je jato, "snimit" ponasanje ribe, dali uopce ima interesa za mamcom. Ako nema, onda promjeniti mamac, a, ako i to nepomaze, onda probati kad prodje malo vremena........... kad tad riba mora ogladnuti. E sad na nama je da budemo izdrzljivi, i da docekamo taj trenutak da riba uzme mamac.
Po mom misljenju najvaznije je imati strpljenje, i proucavati sta riba radi ili neradi, to zahtjeva dosta strpljenja, ali i to je to neko takozvano iskustvo jednog ribara.
Da zna kad, gdje i sta...............
Ima jedna stara poslovica medju ribarima, a ona kaze; Uvjek je upravu onaj koji ulovi  grin  grin  grin
A ustvari, mozda i nije, mozda je imao samo srece i potrefio kad je riba gladna..............
Evidentirano

Str: [1]   Gore
  Ispis  
« natrag naprijed »

Skoči na:  

BiH-Ribolov.com Forum | Powered by SMF 1.1.18. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Pegasus theme © Bloc
Učitava se...