|
mladicakraljica
Gost
|
 |
« : 17-11-2008, 17:42:27 » |
|
Kada se vrijeme naglo pogorsa nagle promjene vremena,iz bistre voda postane mutna ko oranje od kisa e to je vrijeme za jegulju il kako je mjestani zovu na Salakovcu ugora ja je lovim na debelu glisti i ubila se za rostilja ova je pala prosli izlazak . http://img2.imagetitan.com/img.php?image=18_p01-11-08_13.42.jpg
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
Upustvo za postavljanje fotografija mozete vidjeti ovdje [url]http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=4608.0[/url]
|
|
svirac
|
 |
« Odgovor #1 : 18-11-2008, 01:09:05 » |
|
Fino si joj glavu rascop'o ....
"Niko ko ne umije da lovi ribu, ne bi smio da je ponizi hvatanjem" Norman Maclean, Rijeka uspomena
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Svabo
|
 |
« Odgovor #2 : 18-11-2008, 05:28:32 » |
|
Jegulja riba koje je nekada bilo u izobilju po skoro cijelom svijetu, veoma tajanstvena riba oko koje su cak i legende nastajale....... A u posljednje vrijeme je ima sve manje i manje. Kodmene vremenom postaju sve rjedji ulovi, dok sam je prije desetak godina ciljano nocu ili poslje nekog nevremena kad voda zamuti i pocne rasti, mogao loviti. Sada samo slucajni ulovi kad se malo duze u ljetnim nocima ostane na vodi, prilikom pecanja neke sasvim druge vrste ribe. Kod jegulje je najbolje sto se moze pecat na naj jednostavniju metodu dubinaskog ribolova. Samo olovo na glavni najlon, virbla i nanju privez sa vecom udicom za gliste i gotova stvar. Meso joj je super za rostilja, al ko zna da ga osusi na dimu jos je za klasu ukusnije. Eh daje samo jos da se moze upecat ko prije, za jednu noc 5 ili 6 komada......
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Sticanje ribarskog iskustva je kao sastavljanje mozaika. Poslje svakog dana u ribolovu stavise jedan kamencic u mozaik. I nakraju u dubokoj starosti, kad ribarska dusa ode na onaj svijet. Iza nas ostaju rijeke pune kamenja i kamencica................
|
|
|
|
mladicakraljica
Gost
|
 |
« Odgovor #3 : 19-11-2008, 14:52:38 » |
|
Fino si joj glavu rascop'o ....
"Niko ko ne umije da lovi ribu, ne bi smio da je ponizi hvatanjem" Norman Maclean, Rijeka uspomena
Fino si joj glavu rascop'o .... ja sam ovaj post napisao iz razloga da cujem i druga razmisljanja i sisteme za lov jegulje a ne sigurno zbog ovakvih komentara a da si je lovio znao bi da joj se koza guli a to se pocinje od glave bez ljutnje
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
sonic
|
 |
« Odgovor #4 : 19-11-2008, 18:58:19 » |
|
Hm jegulje.? Prvi puta sam lovio jegulje prije 4g. i mogu reči da su mi pružile pravi užitak. Meni iz sjeverozapadne Hrvatske najbliže je otič na jegulje na Balaton Mađarska. E tamo vam (ako pogodite dan) idu ko lude, a to znači da sam za jednu noč ulovio 43kom (naravno nisu sve uzete, več se ujutro odabere nekoliko, a ostalo pusti) u prosjeku dužine 75cm Tamo se lovi sa dva štapa, a i ta dva su vam previše jer doslovno ima trenutaka kada su vam oba u ruci, a kolega vam nemože pomoč jer se on nalazi u istoj situaciji, a zatim sljedi 1-2 sata ništa , nula i onda opet krena! Dođe vam smješno. Dobro netko če reč da mu to ne pruža užitak da tako "mesari", ali....
BISTRO
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
C&R
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odgovor #5 : 19-11-2008, 19:48:12 » |
|
Ja u zivotu uhvatio samo jednu i to na rijeci Neckar (Njemacka) ,na klasicnu dubinku kako je svabo opisa.Mogu vam reci da je veoma ukusna a pogotovo kad je sami osusite. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
” Nismo birali ni zemlju ni mesto gde ćemo se roditi, ni narod u kojem ćemo se roditi, ni vreme u kojem ćemo se roditi, ali biramo jedno – da li ćemo biti ljudi ili neljudi. ”
|
|
|
|
viba
|
 |
« Odgovor #6 : 01-12-2008, 17:52:09 » |
|
Jegulja je po mom ukusu ipak najukusnija riba !  Pogotovgfo one od 40-50 cm kad padnu na tavu. One vece, blak, se suse i izvrsne su uz riblju veceru. kao ekstra dodatak. Sama jegulja spada u vrh ribljeg svjeta po svrsenosti i pameti. Nazalost populacija je znatno smanjena , sto izlovom sto parazitom koji je napada . Taj parazit zivi u zracnom mjehuru i zna desetkovati populaciju. Zivot jegulje je vrlo tajnovit i interesantan. Izvaljuju se u Sargaskom moru i onako male putuju nosene morskim strujama da bi nakon 2 g dospjele do obale Portugala i Spanije ali sad kojih 15-20 cm dugacke i gotovo providne. Te jegulje se nazivaju "staklene". Te staklene jegulje ulaze u rijeke , potoke i jezera tu se slobodno zive i rastu. Nalaze se pocesto u jezerima koja nemaju direktnu vezu sa drugim vodotocima jer jegulja u potrazi za dobrom vodom za kisna vremena moze da otpuze kroz vlaznu travu iz potoka u jezero.. U slatkoj vodi zive dok ne postanu polno zrele, a to je nekih 5-6 god. Tad dolazi do preobrazbe. Boja joj postaje celicno-siva, naziva se BLANK, i pocinje njeno zadnje putovanje ka Sargaskom Moru mjestu gdje ce da se mrijesti, a poslije toga i da ugine. Te velike celicno-sive jegulje se love i koriste se iskljucivo kao susena riba. Ima li ko da mi objasni. Sta je UGOR ?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Viba – 50 years of fishing
|
|
|
|
sonic
|
 |
« Odgovor #7 : 01-12-2008, 18:49:03 » |
|
UGOR pripada porodici ugora (Congridae), s znanstvenim nazivom Conger conger. Uzduž Jadranske obale ima više naziva, a najučestaliji su: gruj, školjar, školjar kusac, grongo, itd. U duljinu može narasti do 2,3m i postiči težinu od 48kg. Zabilježeno je 1984.g. ulov u akvatoriju oko otoka Žirja od 68kg i 2,50m duljine. Nalazi se svugdje po Jadranu i to pretežno po hidrinastim dnima gdje se skriva po rupama, šupljinama i procjepima. Ponekad se zavlači i u mulj. Najučestaliji je od 5-20m dubine. Prema zapažanjima iz akvarija mrijesti se krajem prolječa i spočetkom ljeta, kad i gdje se mrijesti kod nas nije nikom poznato. Predpostavlja se da se ugor mrijesti daleko od obale, i to u najdubljim dijelovima Jadrana. Proždrljiv je, snažan, okretan i tipičan je noćni grabežljivac, koji se hrani ribom i glavonošcima, a proždire i primjerke svoje vrste. Pripada životnoj zajednici bentosa. Meso mu je vrlo ukusno i najčešće se sprema na brudet (koji neznaju to je onako na saftu): Prošle godine mioj otac je na jednom druženju-takmičenju u Rovinju uhvatio ugora od 2,5kg i po njegovim pričanjima veli da je nevjerovatno jak i borben i trebalo je dobrih 15-tak minuta da ga izmori i sigurno izvadi u čamac. Engleski naziv je Conger eel Njemački naziv je Meerael Taljanski naziv je Grongo
Ima puno sličnosti sa jeguljom po obliku tijela glavi i perajama uz glavu,a rep je identičan.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
C&R
|
|
|
|
viba
|
 |
« Odgovor #8 : 02-12-2008, 10:26:43 » |
|
Fala Sonic  Znaci Ugor definitivno NIJE Jegulja vec zasebna vrsta. Ja sam cuo ranije da je to muzijak jegulje pa sam bio u nedoumici. Ulazi li ugor u slatku vodu kao i jegulja ?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
sonic
|
 |
« Odgovor #9 : 02-12-2008, 11:39:38 » |
|
Mislim da nema nikakve veze sa slatkom vodom niti nisam čuo ni pročitao da bi ulazio u rijeke! Imam doma jednu vrlo dobru knjigu o morskim ribama itd.! Inače u toj knjizi piše za ribe koje ulaze u ušča rijeka al za ugora ne piše! Tako da sličnosti ima ali je definitivno stanovnik slane vode! Pozdrav
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
C&R
|
|
|
|
dzeno
Gost
|
 |
« Odgovor #10 : 02-12-2008, 13:25:24 » |
|
Edine bolan a kakva je bila ona sa roštilja na Salakovačkom ?? :)
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
mladicakraljica
Gost
|
 |
« Odgovor #11 : 02-12-2008, 21:40:36 » |
|
De malo ljudi zove se vako nako,muzjak ,zenka de malo nasta je najbolje fatate i do koje tezine i duzine ste imali ulove i na kojim lokacijama ti Dzeno prvi bistro
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
sonic
|
 |
« Odgovor #12 : 03-12-2008, 08:09:02 » |
|
Meni najbolje išlo na kišnu glistu i male kedere nekih 5cm što uže! Lovio do dužine 1m Lovio sam ih i na plovak i grund (mislim da vi velite dubinku) sa kliznim olovom. Udice za jegulje sa dugim vratom. Lovio na lokaciji Balaton!
Evo prijatelju BISTRO!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
C&R
|
|
|
|
viba
|
 |
« Odgovor #13 : 03-12-2008, 12:12:31 » |
|
Kad je jegulja aktivna moze se loviti na sportski nacin onako kako sonic opisa , na glistu ili sitnijeg kedera. Ali se moze loviti i na "nesportski nacin", mada je ovdje kod mene taj metod dozvoljen, a to izgleda ovako.
Na komad jace spage cc 1- 1,5 m. duzine uz pomoc improvizovane igle nanizu se debele kisne gliste jedna za drugom dok ne dobijez zeljenu duzinu. To izgleda kao jedna ogromno dugacka glista. Sad to sve okomotas oko dlana i dobijes krug kojeg ucvrstis da se ne odmotava. Taj smotak gliste se zaveze na cvrst stap duzine 1,5m i isto toliko dugacke spage. Sa onim smotkom gliste ucvrsti se i komad olova da tone brzo. Tamo gdje ima jegulje i gdje osjetis da je aktivna , a to je pocesto uz samu strmu obalu, ili u luci, dovoljno je spustiti to klupko na dubinu cc 1m. ili vec tamo gdje je jegulja i one odmah dodju i pocnu trgati ono klupko gliste. Tad je potrebno polako, bez naglih trzaja, izvlaciti ono klupko iz vode a jegulja nece pustiti sve dok traje kretanje. Tako je izvadis na obalu. Cim je kretanje prestalo, jegulja pusta i spane na zemlju. Ovaj ribolov se upraznjava nocu u mrkli mrak , za toplih ljetnih dana. Gledao sam jednom u luci kad su dvojica za 2 sata ulovili punu plasticnu vanglu, najmanje 15 kom . Da napomenem , ovaj nacin ribolova je tradicionalan i potpuno legalan u Danskoj.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|